Under torsdagen presenterade Document Foundation en större uppgradering av Libreoffice och skriver i ett pressmeddelande att man lagt mycket krut på Calc, motsvarigheten till Microsofts Excel.

Det man har gjort är att förbättrat möjlighen att utnyttja datorernas grafikkort för snabbare hantering av stora databaser samt grafisk presentation av resultatet.
– Främst handlar det om att förändra metoderna för datahantering där kalkylarken i princip hanteras som ett avancerat dataspel, säger Document Foundations talesman Italo Vignoli.

Prestandaförbättringen i Calc bygger på att man använder en modell där man kopplar ihop ett antal funktioner som körs i processorn med sådana som hanteras av grafikkortet och kör dessa i en parallell process.
– Traditionellt brukar grafikkortet gå i vila när processorn jobbar men nu öppnas bättre möjlighet för att utnytta den fulla datorkraften vilket är särskilt tillämpbart på datorer som optimerats för detta, exempelvis sådana som bygger på AMD:s Kaveri accelerated processing unit, förklarar Italo Vignoli.

Bland övriga förbättringar i nya Libreoffice märks bättre hantering av dokument från Microsofts Office, särskilt då Wordfiler i docx-formatet. 
Det innebär att det ska gå smidigare att konvertera filer mellan Libreoffice open document format (odf) till openxml, det format som Microsoft stöder. 
Därtill ska Libreoffice även fått bättre stöd för Apples presentationsprogram Keynote.

Även på mobilsidan tillkommer en del nyheter. Sedan tidigare har Document Foundation haft stöd för att kunna styra presentationer med hjälp av Androidbaserade telefoner och nu finns Impress Remote Control även i en version för Apples telefoner.

Under senare år är det allt fler kommuner som börjat använda Libreoffice, exempelvis Alingsås kommun som har detta kontorspaket i cirka 5 000 datorer.
Kommunens it-chef Göran Westerlund säger att man är mycket intresserade i att rulla ut den nya versionen och pekar särskilt på de möjligheter som det innebär att version 4.2 fått utökat stöd för content management interoperability services (cmis).
– Vi kör Alfresco som dokumenthanteringssystem och för strukturerad lagring på vårt intranät. Cmis-stödet innebär att vi direkt från Libreoffice kan checka in och checka ut dokumnet i Alfresco, säger Göran Westerlund.

Fakta

Sedan år 2000 har Sun varit pådrivande i utvecklingen av ett öppen källkodsprojekt som ska konkurrera med Microsofts Office. Gratisversion bär namnet Openoffice.org medan den supportade version fram till sommaren 2010 haft namnet Staroffice. Då byttes namnet till Oracle Open Office som kostade cirka 600 kronor per användare för skolor, företag och myndigheter. 
2011 överlät Oracle den fortsatta utvecklingen till Apache Software Foundation.

Document Foundation etablerades hösten 2010 och har från start fått stöd i arbetet kring Libreoffice från tunga företag som Novell, Canonical (företaget bakom Ubuntu Linux), Red Hat och Google.