I januari 2013 startades mobildesignföretaget Topp av sju nyckelpersoner bakom Blackberry 10. Tanken bakom var framför allt att söka sig till fler områden än bara mobilt, och till exempel närma sig bilindustrin, hälsovård och andra sektorer.

– För oss är målet att skapa värde genom användarupplevelser i ny teknik. Vi är ett framåtblickande team som kan identifera riktiga möjligheter att skapa värden för våra kunder och deras användare, säger James Haliburton, vd för Topp och en av grundarna.

Ett sådant område är en av de största trenderna, tillika ett av de hetaste snackisorden, sakernas internet (internet of things). Men det är bara ett område. Företaget vill hellre beskriva det de jobbar med som en helhet.

– Om man stoppar oss i en designkontext ser vi inte oss som traditionella, som skapar något fysiskt eller användargränssnitt. Vi jobbar i alla element. Många produkter är en mix av service, en fysisk produkt och ett digitalt gränssnitt, säger James Haliburton.

Topp firade sin ettårsdag i mitten av januari, och har under den här tiden haft ungefär 15 kunder. För Topp handlar arbetet såväl om mindre projekt till större arbeten.

En större insats är ett arbete som Topp genomför åt Samsung på global nivå - ett innovationsprogram, som det kallas, där de båda har ett långsiktigt gemensamt samarbete på främst området mobilt, men också kroppsnära prylar (mer detaljerad än så finns det inte någon möjlighet till att vara, enligt James Haliburton).

Topp har bland annat varit inblandade i utveckling av Samsungs Androidmiljöer, men de har också varit med och ”definierat” mobiloperativet Tizen.

– Det är riktigt intressant eftersom vi jobbar med produkter som går ihop med varandra. Vi kan jobba med att ta något hela vägen från idéer till att säga hur det ska bli en färdig produkt, säger James Haliburton.

Samsung har naturligtvis redan stor expertis på området men det finns också en stor ödmjukhet inom företaget påpekar Anders Larsson, en av Topps grundare.

– Samsung är aggressiva på ett sätt, men det finns också en stor ödmjukhet inom företaget, säger han.

– Målet med det här projektet är helt klart större än enda produkt, säger James Haliburton.

Fakta

Du har väl inte missat att vi driver en blogg som skriver om den svenska startupvärlden? Vi har dessutom varit i Malmö och träffat ett flertal intressanta bolag som vill erövra världen. Inläggen från Skåne hitter du här!