18 mars ska nya Oracles Java 8 vara klart. Det hoppas i alla fall Georges Saab som är chef för utveckling inom Oracles Java Platform Group. Han jobbade med Java redan på Sun Microsystems innan Oracle köpte företaget. När han håller inledningstal för utvecklare på den stora Javakonferensen Jfokus i Stockholm drar han ned applåder när han talar om Oracles uppköp och samtidigt visar en bild på en söt säl som slukas av en haj.

– Jag tycker att Java 8 är ett spännande steg för att det är den första versionen som tagits fram helt under Oracles överinseende, säger Georges Saab.

Han ser den också som den största förändringen av plattformen sedan den lanserades i mitten av 90-talet. Tidigare har det lagts till funktioner och gjorts förbättringar. Men den här gången har det enligt Georges Saab gjorts mer grundläggande saker.

– Vi tagit en titt på vad vi kan göra för att ta Java framåt och gjort ganska fundamentala förändringar för Java som berör både själva språket och den virtuella maskinen.

Som ett exempel nämner han Project Lambda som låter utvecklaren arbeta med funktionell programmering.

– Saker som tidigare tagit 30 kodrader kan du nu göra på ett par rader och de raderna är lättare att förstå, säger han.

De nya funktionerna ska också göra Java mer attraktivt för nya programmerare.

– Om du bär tajta jeans och rider ner för Skånegatan på din kamel så skriver du förmodligen inte kod i Java. Det ska vi ändra på, säger Georges Saab.

– Hur framgångsrikt Java än har varit så har vi gått igenom en lång period när det inte hänt så mycket. Är du en ny utvecklare idag och tittar på allt som finns där ute så kanske du tänker att ok, Java är väldigt populärt, men jag ser inte att det händer så mycket spännande, säger Georges Saab.

De senaste åren har han och teamet som utvecklar Java sneglat på konkurrerande språk och vad som gör att de känns moderna.

– Om du inte behövde välja mellan något coolt och något populärt och som du kan få jobb inom, vore inte det toppen?

Georges Saab vill inte peka ut något specifikt språk som är coolare än Java.

– Det finns flera språk som utforskar gränser. En sak som är tydlig är att vissa språk med en funktionell stil varit populära och det är en av orsakerna till att vi tagit inspiration därifrån och sett att det är ett bra tillägg till Java, säger han.

Men de nya funktionerna handlar inte bara om att locka in nya människor.

– Det handlar också om visa för den som redan gjort en stor investering i Java att de även i fortsättningen kommer att kunna göra nya spännande saker i java och att de inte behöver leta någon annan stans.

Framåt ska Java också bli ett alternativ för den som utvecklar uppkopplade prylar för sakernas internet. Samtidigt som Oracle arbetar för att gifta ihop miniversionen av Java, Me, med den vanliga versionen så lanseras ett system där utvecklaren kan välja hur stor del av plattformen som ska användas. I kommande versioner ska Java bli modulärt så att utvecklaren kan välja bara de delar som behövs. Målet är att passa också i mindre kraftfull hårdvara

David Cuartielles en av männen bakom Arduino, favoritplattformen för att skapa prototyper för uppkopplade prylar, tror att Java kan spela en viktig roll i framtiden för sakernas internet. Främst när det gäller att ta hand om data som samlas in.

– Ute i de riktigt billiga sensornoderna har Java inte en chans, säger han.

Omarbetningen av Java har satt press på Oracle.

– Vi insåg tidigt i arbetet med Java 8 att vi kanske tagit en lite för stor munsbit för att klara av att leverera inom den tid vi sagt. Så vi sköt vissa delar till Java 9 och sköt fram tidplanen ungefär sex månader. Det var över ett år sedan och sedan dess har vi hållit tidplanen, säger Georges Saab.

Säkerhetsproblemen kring Java och spekulationer kring om det varit en bidragande orsak till förseningen vill, eller får Georges Saab inte kommentera med hänsyn till att Oracle är inne i en så kallad tyst period innan ekonomisk rapport.

Fakta

Jfokus kallar sig Sveriges största konferens för utvecklare och lockar människor från alla branscher som jobbar med Java . I år satsar konferensen extra hårt på sakernas internet med ett speciellt spår om uppkopplade prylar, inbyggda system och maskin till maskin.