Programföretaget MapR har fått jättar som Google, Amazon, Linkedin och annonsjätten Rubicon som kunder. Framgångarna bygger på att företaget har lyckats slå mynt av Hadoop- och Nosql-boomen och den snabba tillväxten för big data.

– Big data tar fart på allvar inom de kommande 12-24 månaderna.

Det säger MC Srivas, global som är teknikchef på MapR, till Computer Sweden under ett Stockholmsbesök.

– Allt fler företag går nu från experimenterande till kommersiella projekt, i allt större skala, tillägger han.

MC Srivas vet vad han pratar om. Han är en veteran i Hadoop-sammanhang.
Ursprungligen kommer han från Indien men utbildade sig i USA, där han tog en masterexamen i data- och systemvetenskap och en kandidatexamen i elektroteknik.

Därefter startade kometkarriären.

Han arbetade som chefsarkitekt på Spinnaker Networks som levererade skalbara arkitekturer för virtualisering och som förvärvades av molnleverantören Netapp år 2003. Han ledde sedan utvecklingen av nätverksfilsystemet Andrew File System på numera IBM-ägda Transarc.

Innan han var med och grundade MapR år 2009 ledde Srivas teknikutvecklingen inom sökbaserad infrastruktur på Google och var med om att utveckla bland annat filsystemet Google File System och big data-miljön MapReduce.

– Eftersom vi hade flera onlineföretag som användare, ansåg vi att det var bättre att driva MapR som en extern leverantör och leverera Mapreduce-plattformen till Google, säger han.

USA har legat längst fram när det gäller att investera i det som MapR:s kärnnisch: Hadoop- och Nosql-baserade distributioner, som har siktet riktat mot att konkurrera med traditionellt beslutsstöd med informationslager och traditionella relationsdatabaser.

Nu är Europa på väg att anamma samma trend. År 2012 startade MapR ett London-kontor och sedan ett halvår finns ett Sverige-bolag. Under de kommande månaderna är flera stora svenska kundkontrakt på gång, berättar MC Srivas.

– Vi har ett Sverige-kontor igång sedan ett halvår just därför att vi ser ett snabbt ökande intresse. Många svenska företag använder våra big data- och databasverktyg för experimentella installationer i det tysta, men allt fler startar nu kommersiellt motiverade projekt i större skala, som betalkunder, säger han.

– I dagsläget har vi 500 betalande kunder världen över och mer än 5 000 användare av våra Hadoop-distributioner. I Sverige skulle jag tippa på att vi har cirka 4 betalande kunder och 40-50 företag som tittar på våra verktyg där vi räknar med ett antal kommande affärer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

* MapR utvecklar och säljer Apache Hadoop-baserad mjukvara och Nosql-baserad databaser. Företaget har huvudkontor i San Jose, USA.

* Map R räknas som en av de riktigt stora aktörerna inom Hadoop- och Nosql-baserade ramverk, ihop med bland andra Mark Logic, Cloudera, 10 Gen och Hortonworks.

* Företaget grundades 2009 och har bakom sig nästan 60 miljoner dollar, motsvarande cirka 385 miljoner kronor i riskkapital.

* Plattformen gör det möjligt att förena Hadoop-ramverk med Nosql-databaser, samt med relationsdatabaser och strömmande data till en enhetlig miljö för hantering av big data.