– Vår inställning är ganska enkel: frekvensutrymmet ska frigöras för mobilanvändning. Men låt oss göra det snyggt och prydligt. Och i rätt ordning, säger Åsa Sundberg, vd för Teracom Group.

Kanske redan denna vecka fattar regeringen beslut i den inflammerade stridsfrågan om mobiloperatörerna ska få ta över de så kallade 700 MHz-frekvenserna, som idag används för marksänd tv. I elfte timmen går nu Teracomchefen ut i ett sista försök att blidka mobiloperatörerna. Hennes budskap kan kokas ner till tre enkla meningar:

Ni kan ta de superattraktiva frekvenserna. Men inte nu, utan om sex år. Sitt still i båten – och håll näbben – fram till dess!

– Vi tror att det är en realistisk målsättning att de här frekvenserna är frigjorda för mobilanvändning kring 2020. Men vi kommer att få jobba hårt för att klara av det, säger Åsa Sundberg.

Den sexåriga tidsfristen behövs för att Teracom ska hinna byta till en ny sändningsstandard som klarar att sända lika många tv-kanaler som idag, fast utan att använda behöva använda 700-frekvenserna. Men den riktigt stora flaskhalsen är tiden det tar för Post- och telestyrelsen att koordinera frekvensanvändningen med grannländerna.

700-bandet är det sista frekvensområdet som är öronmärkt för de marksända tv-sändningar som Teracom sköter åt SVT, TV4 och lång rad andra tv-aktörer. Men nästa år går Teracoms tillstånd att använda frekvenserna ut.

Mobiloperatörerna har dragit igång en kampanj för att få ta över superattraktiva frekvenserna. De säger att de måste ha radioutrymmet för att klara av att svälja den explosivt ökande datatrafiken i mobilnäten, till stor del orsakad av video och streamad tv. Senast för ett par dagar sedan kom den senaste larmprognosen där Cisco spår att svenskarnas mobildataförbrukning kommer att öka från dagens 3,2 gigabyte per person och månad till 13 gigabyte år 2018.

Men tv-lägret kontrar med att 700-frekvenserna idag redan är upptaget av en miljon hushåll som använder marknätet för att titta på tv. Ytterligare runt 700 000 tittar på tv via marknätet i sommarstugan eller i bostadens andra eller tredje-tv.

Nu väntar alla på att regeringen ska slita tvisten. Hittills har regeringen duckat i den kontroversiella frekvensfrågan och vägrat visa korten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Enligt Teracom använder en miljon hushåll marknätet för att titta på tv i sin primära första-tv. Ytterligare runt 750 000 tittar på tv via marknätet ibland, exempel i sommarstugan.