I slutet på januari meddelade Microsoft att Skydrive byter namn till Onedrive, något man tvingats till efter en förlorad namnstrid med brittiska tv-bolaget Sky.

Ännu har detta namnbyte inte slagit igenom men klart är att det inte bara innebär ett nytt namn utan även nya funktioner. Bland dessa märks möjligheten att dela ut mappar till olika personer och grupper som inte bara kan titta på innehållet utan även lägga till, redigera, synka och radera filer samt i sin tur bjuda in andra som får samma privilegier. Därmed ska molnlagringstjänsten närma sig de funktioner som finns i grupplattformen Sharepoint.

Ytterligare en nyhet berör funktionen för att synka filer som man har lokalt på datorn med molntjänsten, något som är inbyggt i Windows 8.1. Ett problem har tidigare varit att man inte kunnat synka delade filer och mappar, något som nu blir möjligt i Onedrive.

För den som tycker det är lite snålt med bara 7 GB gratis lagringsutrymme kommer nu möjlighet att utöka detta med ytterligare 8 GB. Det som krävs är att man lyckas locka vänner att ansluta sig till tjänsten och få man med sig tio vänner blir bonusen 5 GB extra lagring. Ytterligare 3 GB står och väntar på den som installerar Onedrive-appen på sin mobil och slår på funktionen att synka de bilder man tar.