– Jag har fått polisiär spaningsinformation, bilder och personuppgifter på personer som polisen spanar på och även utdrag ur brottsregistret på de här personerna, berättar Jan Svärdhagen, som är utvecklingsledare inom it och lärande vid Högskolan Dalarna.

Det var i onsdags förra veckan som den hemliga spaningsinformationen plötsligt började strömma in i chattappen Whatsapp i Jan Svärdhagens mobil. Han kunde snabbt konstatera att informationen kom från en grupp stockholmspoliser som kommunicerade via Whatsapp när de var ute på olika spaningsuppdrag.

Marcus Jerräng: "Urbota korkat och samtidigt logiskt."

I tisdags mejlade han Stockholmspolisen och meddelade vad som hänt. Men inget svar har dykt upp. Polisspanarnas chattkonversationer fortsatte att strömma in till hans chattklient fram till så sent som i onsdags kväll.

– Det här är definitivt inte information ämnad för mina ögon. Men man kan säga att polisen i det här fallet ändå haft tur. Den här felskickade informationen kunde ju lika gärna ha hamnat hos någon med intresse att utnyttja den för illegala syften, säger Jan Svärdhagen.

Av hans Whatsapp-loggar framgår att en polis satte upp Whatsapp-chatten i onsdags förra veckan.

”Då testar vi detta medium”, skriver polismannen i de loggar som Computer Sweden tagit del av.

Minst sex poliser ansluts omedelbart till chattgrupens sändlista. Och det är då som även Jan Svärdhagens mobil av misstag ansluts till polisspanarchatten. Det sker när den polis som sätter upp chatten råkar skriva in fel nummer till en av polismobilerna.

Av de mobilnummer som Computer Sweden kunnat kontrollera framgår också att flera av poliserna använt sina privata mobiler när de spaningschattat i Whatsapp.

"Oj, oj, oj...vad ska jag säga?"

Computer Sweden ringer upp den polis som satte upp Whatsapp-chatten. Han säger att avsikten var att använda Whatsapp som en snabb kanal för öppen och allmänt hållen information under arbetspassen.

– Jag vet också att den här servern inte står i Sverige och detta är en kanal där man inte kan dundra på med vilka uppgifter som helst, säger han.

Men föresatsen att bara kommunicera harmlös information i Whatsapp tycks snabbt ha kommit på skam. Mindre än en timme efter att chattgruppen skapats befinner sig poliserna ute på spaningsuppdrag. Då dyker det upp ett avfotograferat brottsregisterutdrag i Whatsapp-chatten med bild och personuppgifter på två personer som poliserna spanar efter.

Under ett annat arbetspass börjar poliserna chatta om ett bombbälte. Efter en minut dyker en bild på ett bombbälte upp i chatt-flödet.

”Det var som fan! Hade tjuvchaffisen det hemma?”, skriver en polis – och skickar med en arg smiley.

I chattloggarna kan man även i detalj följa polisernas kommunikation när de med flera fordon skuggar en bil. Flera avfotograferade utländska legitimationshandlingar dyker också upp i Whatsapp-chatten.

Polismannen som satte upp chatten låter närmast förkrossad när han får klart för sig exakt vilka uppgifter som läckt ut.

– Oj, oj, oj...vad ska jag säga. Det är naturligtvis djupt olyckligt att de här uppgifterna kommit ut den här vägen. Jag beklagar det verkligen. Det var jag som skrev ett felaktigt mobilnummer och får ta på mig ansvaret för det, säger han.

Varför använder ni Whatsappchattar, har polisen inga egna, säkrare chattverktyg?

– Det är i så fall Blackberry-mobiler. De är de enda som är godkända för känslig kommunikation. Men de har vi inte fått använda eftersom det kostar för mycket pengar, säger polismannen.

För Jan Svärdhagen, som själv föreläser om bland annat integritetsfrågor i molntjänster, reser polisernas sätt att använda Whatsapp frågetecken.

– Är det problemen med polisens egna system som gör att de väljer att kommunicera på det här sättet? frågar sig Jan Svärdagen, som ändå på ett sätt kan förstå poliserna.

– De måste ha en snabb kommunikationskanal för klara jobbet, men det kan vara så att polisens egen utrustning inte klarar av ge dem det. Då använder de Whatsapp istället. Men det är definitivt inte rätt kanal för den typen av kommunikation, säger han.


Intresserad av it-säkerhet? Då får du inte missa Computer Swedens event Säkerhetsdagen den 20 februari. Läs mer och anmäl dig här!