Passkopior. Utdrag ur brottsregister. Bilder på beslag (ett bombbälte!). Att skicka känslig spaningsinformation via en chattklient som Whatsapp är förstås uppåt väggarna dumt. Samtidigt är de chattande poliserna ett oerhört tydligt bevis på vad som händer när folks arbetsverktyg inte hänger med i utvecklingen. Och även om det är fel och korkat ska man nog inte klandra någon för mycket som vill göra sitt arbete på ett så bra sätt som möjligt.

"Då testar vi detta medium", som chattgruppens första meddelande lyder. Ett tecken på att det inte är den första externa lösningen som poliserna försökt med.

Att Polisen ligger i bakvattnet i it-utvecklingen känner vi till. Nya larm strömmar stadigt in, om spaningssystemet Pust, om vapensystemet Pär, om blåljusnätet Rakel. Så att det även saknas effektiva verktyg för mobil internkommunikation är ingen skräll. Blackberry är okej, säger den uppgivne polis Computer Swedens reporter pratat med. Men det är för dyrt.

Det interna kommunikationssystemet Rakel klarar inte mobildata i dag. Ett pilotprojekt har just dragits igång och det ska pågå under hela våren. När eventuella säkra chattjänster finns att tillgå i systemet står skrivet i stjärnorna.

Talande är också att de chattande poliserna använt sina privata mobiler. Det är bring your own device, app och spaningssystem i ett.

Just den här chattgruppen är med Computer Swedens avslöjande historia. Kanske finns fler poliser ute i landet som gör samma sak.

Det lär säkert diskuteras i det låsta forum där över 5 000 svenska poliser kommunicerar med varandra om sitt jobb. Det forumet ligger på Facebook.