Det är glada miner på spelbolaget King i dagarna. Bolaget ska in på New York-börsen och visar enorm tillväxt på både omsättning och vinst och tjänade 3,7 miljarder kronor 2013. Det kan jämföras med en vinst på knappt 51 miljoner 2012. Omsättningen har också skjutit i höjden, 12,2 miljarder 2013 att jämföra med knappt 1,1 miljarder året före.

Få svenska it-bolag har väl någonsin påvisat sådan tillväxt på både omsättning och vinst. Det är imponerande.

Jag tänker ändå inte köpa en enda aktie i King.

För äggen ligger alla i samma korg. Bolaget har producerat 180 spel, men tre, Candy Crush Saga, Pet Rescue Saga och Farm Heroes Saga, står för 95 procent av intäkterna.

Finländska Rovio gjorde 51 spel innan de hittade guldådern med Angry Birds.

Det tydligast exemplet på mobilspelsbranschens osäkerhet är kanske vietnamesen Dong Nguyen som med beroendeframkallande Flappy Birds toppade världens app-butiker i början av året. Spelet hade han gjort på några dagar och det genererade 50 000 dollar om dagen i intäkter tills Dong Nguyen deklarerade på Twitter att ”I can not take this anymore” och tog ner spelet för några veckor sedan.

Det som talar för King är att bolaget är väldigt duktigt på analys och kan följa vad spelarna gör och gillar och därmed optimera vad de är beredda att betala för i så kallade add-ons. Att det finns någon självklar uppföljare till Candy Crush Saga kan ingen på utvecklingskontoret på Sankt Eriksgatan i Stockholm lova. Osäkerheten är så pass stor att det inte ens är säkert att 180 nya spel innebär en ny hit.

Anledningen är förstås att distributionsvägarna är öppna för alla. Vem som helst kan lägga upp ett spel i världens appbutiker och hoppas på en viral spridning. Det finns ingen varumärkeslojalitet, man spelar det som är populärt och snackas om på Facebook just nu. Det råder hyperkonkurrens i mobilens underhållningsvärld och varken du, jag, eller spelutvecklarna kan svara på vad som blir en hit. King är kungar i dag, men det kan lika gärna vara en utvecklare i Argentina som trollbinder oss nästa gång.

Dessutom ...

... har vi fått mycket reaktioner på förra veckans avslöjande artiklar om Accenture. Har du nyhetstips är du välkommen att höra av dig, gärna på vår nya säkra tipstjänst som du hittar på tipsa.idg.se.