– Jag har länge förstått att det finns en stor frustration med systemet och den senaste tiden har det förstärkts ytterligare, säger rikspolischef Bengt Svenson i ett pressmeddelande.

– Under min tid som rikspolischef har jag satsat på att utveckla Polisens it. Svensk polis är i behov av modernare it-system för att bli mer effektiv. Det är därför beklagligt att nu behöva meddela att vi måste avbryta utvecklingen av Pust. Det är också något jag tar fullt ansvar för, avslutar rikspolischef Bengt Svenson.

Så jublar poliserna på Twitter.

Avvecklingen ska ske under 2014. Detaljerna för planen är ännu inte klara.

Polisens nya utredningssystem, Pust Siebel, var kontroversiellt redan från början. 2011 beslutade Polisen att lägga ner utvecklingen av det första Pust-systemet, ett av allt att döma fungerande system som vid tidpunkten kostat 100 miljoner kronor att utveckla.

Istället skulle Pust byggas om på en ny plattform, crm-plattformen Siebel från Oracle. Förstudien som ledde fram till beslutet att skifta spår leddes av en konsult från Oracle och beslutet fick omedelbart stark kritik internt.

Siebel-versionen har fungerat mycket dåligt och gett upphov till en lång rad arbetsmiljöanmälningar. Poliser på fältet har vittnat om att det tar flera timmar att rapportera in ett enkelt ärende.

Pust på Siebel hade i somras kostat 126 miljoner kronor och beräknades då kosta ytterligare 50 miljoner kronor fram till årsskiftet.

Sammanfattning: Polisens långa huvudvärk.