Rikspolischefen Bengt Svenssons beslut att skrota det utskällda it-systemet Pust möts av lättnad på Polisförbundet. Här har kritiken mot systemet länge varit hård.
– När plattformen byttes ut till Siebel gjordes riskbedömningar som visade stora brister i användarvänlighet och att det inte fanns någon strukturerad utbildning. Redan då sa vi nej eftersom vi ansåg att det inte var färdigt att sjösättas, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.
Sedan dess har Pust hunnit bli polisens största arbetsmiljöproblem – anmälningarna har rasat in och huvudskyddsombuden runt om i landet har krävt att Pust skrotas.
Därför kommer rikspolischefens beslut inte en dag för tidigt tycker Lena Nitz. Nu gäller det att ta nästa steg.
– När Pust försvinner får vi gå över till att arbeta i våra gamla system. Rar och Dur 2. Men svensk polis måste ha ett modernt, användarvänligt och utvecklingsbart avrapporterings- och utredningssystem och det förutsätter jag också är vår arbetsgivares inställning, säger hon.
Risken när polisen inte har moderna arbetsredskap är att enskilda poliser lockas att använda verktyg som inte är lämpade för polisarbete – ett exempel är poliserna som kommunicerade via Whatsapp som Computer Sweden tidigare rapporterat om.
– Ja, den risken finns eftersom man som polis har ett så stort behov av att kunna utföra sina arbetsuppgifter så effektivt sopm möjligt att man försöker hitta lösningar själv om det inte finns lösningar att tillgå, säger Lena Nitz.
– Det viktiga är nu att lyssna till dem som ska använda systemen och till dem som arbetar ute på fältet. Det är när man slår dövörat till som det blir sådana här katastrofer.