Redan när man går in på Freinetskolan Hugins hemsida ser man att det är en skola där it används aktivt. ”Appar och program vi kan” står det på en flik och där finns inte bara ordbehandlingsprogram utan även musikprogram, ljudredigeringsprogram och filmprogram. Här finns också olika delningsprogram som Soundcloud, Padlet och Popplet och Minecraft- och Legoprogram för skolbruk.

Rektor Marita Sandin Larsson var med startade skolan för sex år sedan.

– Vi hade möjlighet att starta från scratch. De digitala verktygen låg helt rätt i tiden och passar med den pedagogik vi använder och som baserar sig på samarbete och att eleverna själva ska undersöka verkligheten och söka kunskap.

För att lyckas behövs också eldsjälar och det hade skolan med från start, den Guldäpplebelönade läraren Jonas Lindahl arbetar här.

– Sedan måste jag som rektor också tycka det är viktigt och driva på.

Ett intresse för att arbeta med digitala verktyg är dessutom en faktor när skolan anställer personal. Samtidigt är Marita Sandin Larsson noga med att det inte bara handlar om att samla de redan frälsta.

– Vi anställer ofta efter andra kvaliteter också för jag vet att det går att få alla lärare intresserade. En lärare som vi anställde gjorde klart redan från början att det där med it inte är hennes grej. Nu är hon uppmärksammad utanför skolan för att hon driver en så spännande blogg.

Men det handlar också om att våga stå för de nya sätten att arbeta.

– Man måste vara modig och beredd att bli ifrågasatt. Inte minst av föräldrarna. Då gäller det att lugna dem och att ha en dialog. Berätta om de verktyg man använder på föräldramöten och låta barnen vara med och visa upp hur de jobbar. Då ser de vilka vinsterna är.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Några exempel på hur Hugin använder it i skolan:

  • Niorna får göra ett större projekt i form av en dokumentärfilm kring teman som ungdomskulturer, kriminalitet och annat som intresserar dem. Där kommer SO, svenska och bild in och de digitala verktygen är en förutsättning.
  • Minecraft används i NO för att undersöka gravitation. Sedan dokumenterades experimenten i korta film er på engelska och med korrekta termer. Resultatet delades med en klass i Australien via wiki och chatt.
  • Eleverna i de lägre åldrarna dokumenterar vad de gör på surfplattor.
  • Sammanlagt har skolan åtta bloggar. Det finns bloggar för de olika stadierna och sedan har några lärare sina egna bloggar.