I höstas började Karlstadföretaget Ipeer betatesta molntjänster som bygger på Microsofts verktygslåda kallad Windows Azure Pack för Windows Server. Den kan kunderna använda för att utveckla egna molntjänster samt koppla dessa till Azure. Här får man tillgång till en portal med ett antal administrationsverktyg som fungerar både för hantering av program på interna servrar och sådana som ligger på externa molntjänster.

Nu är det dags för Ipeer att göra en bredare utrullning av tjänsten som man kallar Hosted Azure Pack. Den bygger på en modell där kunder som använder Microsofts virtualiseringsteknik Hyper-V kan utnyttja Ipeers molntjänster för att förstärka sin serverpark.

Ipeers marknadschef Erik Arnberg säger att man nu kan erbjuda bättre funktioner än de som Microsoft och Amazon har och dessutom till ett lägre pris.

– Hos oss kan man få en större variation när det gäller valet av lagringsteknik och minnen och jag kan nog lova att vi lägger oss upp till 40 procent lägre i pris.
I de prisexempel som Ipeer går ut med ligger en grundkonfiguration på 160 kronor per månad och sedan tillkommer minne och diskutrymme till en kostnad på ytterligare 200 kronor per månad.

Ytterligare ett argument för att välja Ipeers teknik är att företaget har två datahallar i Karlstad.

– Det innebär att vi kan garantera att kundernas e-post bara rör sig i Sverige, något som inte alls är givet hos konkurrenterna, säger Erik Arnberg.
Ipeer samarbetar med Parallels kring teknik för programpaketering vilket innebär att hela molnhanteringen sker med automatik.

Fakta

Hostingtjänsten som Ipeer utvecklar omfattar både publika moln och hybridmoln med samma funktioner som finns i Windows Azure. Det innebär att kunderna kan förlänga sina datacenter in i detta moln och automatiskt flytta virtuella maskiner mellan moln. 
Ipeer har cirka 10 000 företagskunder och två datahallar i Karlstad.