(CS på MWC i Barcelona)

Samtidigt som Nokias mobiltelefoner är på väg att bli en del av Microsoft tar Nokia värsta konkurrenten Google till hjälp för att klara övergången till smarta mobiler. Under namnet X lanserar den finska mobiltillverkaren tre smarta mobiler som bygger på den öppna delen av Android.

De nya mobilerna är först och främst tänkta för tillväxtmarknader i Asien och Afrika där Nokia traditionellt sett varit starka med sina Asha-mobiler och andra billiga modeller. Men när även lågprismarknader flyttar till smarta telefoner klarar Nokias Lumiatelefoner med Microsofts operativsystem inte av att konkurrera med billiga Androidtelefoner.

Nokias nya modeller är en mix mellan Asha och Lumia också när det gäller gränssnittet. De nya telefonerna kör visserligen en ny variant av Android, men det syns inte för användaren. Till exempel använder den inte Googles Playbutik för att hämta appar, även om de klarar av att köra traditionella androidappar.

- De tar folk till Microsofts molntjänster och inte Googles, säger Stephen Elop på presskonferensen .

Enligt Nokia är den nya X-serien ett sätt för Microsoft att nå ut till en miljard nya kunder som företaget annars inte når.

För att komma åt Androidappar till de nya modellerna har Nokia en ny egen appstore . Dessutom harföretaget ett avtal med ryska appbutiken Yandex för appar som saknas.

- Vi drar nytta av Android men lägger till vår egen användarupplevelse, säger Stephen Elop.

I den ingår bland annat Microsofttjänster som Skype , Onedrive och Outlook som ersätter motsvarande tjänster hos Google. Dessutom använder telefonerna Nokias karttjänst Here i stället för Google Maps.

Den billigaste av de nya modellerna kallas kort och gott X. Den ska kosta 89 euro och ska finnas tillgänglig nu. Ett steg upp ligger X+ som ska kosta 99 euro och ytterligare ett steg på trappan är X XL som ska kosta 109 euro när den börjar säljas under andra kvartalet i år. Dock är det osäkert när vi får se modellerna i Sverige eftersom fokus ligger på så kallade tillväxtmarknader.

Fakta

Nätverk: 2G GSM 850/900/1800/1900, 3G HSDPA
Operativsystem: Android v4.4.2 (KitKat)
Processor: Qualcomm MSM8225Q Snapdragon Dual-core 1 GHz
Grafik: Adreno 203
Sim-kort: Dual-SIM (Micro-SIM)
Skärm: 4-tums TFT-skärm, upplösning 480 x 854 pixlar
Batteri: 1500 mAh
Minne: 512 MB RAM
Lagring: 4 GB internminne, mikroSD upp till 32 GB
Trådlöst: Wi-Fi 802.11 b/g/n
Kamera: 5 Megapixel, 2592 x 1944 pixlar, videoinspelning i 720p
Butikspris: Cirka 1 000 kronor.
Övrigt: Bluetooth 4.0, mikro-USB 2.0