(CS på MWC i Barcelona)

När Nokia satsar på Android är det en Androidtelefon som inte liknar konkurrenternas. I stället påminner de nya telefonerna i X-serien mer om Nokias Lumiatelefoner som kör Windows. Så mycket faktiskt att det inte alls känns som att det är en Androidtelefon du har i handen.

I stället möts man av Windows Phones system av plattor och långa listor. Till det finns en funktion som Nokia lånat från sina billigare Asha-modeller. Den heter Fasttrack och är genvägar till senast använda appar och notiser från till exempel sociala nätverk. Tanken är givetvis att X-serien ska vara en billig fösta fix för den som skaffar sin första mobil, förhoppningen är sedan att användarna ska välja någon av de dyrare Lumiamodellerna när hon eller han vill uppgradera.

Läs även: Android räddar Microsoft på nya marknader.

Att det är lågprismodeller det handlar om märks när man tittar på skärmarna, inte så att de är dåliga men de kan inte jämföra sig med toppmodellerna. Även kamerorna är av enklare snitt än vad vi är vana med från Nokias Lumiamodeller.

Även om Nokia X har Android under skalet så betyder det inte att alla Androidappar fungerar. Nokia säger att de flesta ska fungera, men alla appar som använder Googles api:er och tjänster som Google Maps behöver skrivas om av den som utvecklat appen så att de i stället pekar på Nokias egen karttjänst Here. Det kan tyckas som en liten sak, men det är många populära appar som använder positionering på något sätt.

Än så länge saknas också många appar i Nokias egen App-butik. När jag söker på Instagram hänvisas jag i stället till de mindre kända butikerna Aptoid och 1Mobile Market. Det är visserligen en service till användaren, men det känns som att Nokia kan lägga mer jobb på att få in mer appar i sin egen butik i stället.

Även desigmässigt följer X serien Nokias Lumiatelefoner ganska väl, både i känslan när man tar på dem och i färgvalet. X är förmodligen inte den Nokiatelefon som Androidfansen väntat på, den är för mycket Windows för det, men den står definitivt ut som annorlunda jämfört med andra billigare Androidtelefoner. Nu återstår att se om det räcker för succé.