De obligatoriska bildläckorna hade redan talat sitt tydliga språk. Samsung tänkte lansera en telefon som hamnar någonstans mellan Note 3 och föregångaren S4 i storlek. Höljet skulle fortfarande bestå av plast - och inte metall som många hoppats på. Och den skulle heta Galaxy S5, tåla vatten och smuts och kunna filma i 4k. Samt innehålla en fingeravtrycksläsare.

Dessa rykten visade sig stämma väl med verkligheten. När JK Shin och Jean-Daniel Ayme på MWC gick upp på scenen och presenterade Samsung Galaxy S5 fick vi se en något större telefon med en skärmstorlek på 5.1 tum. Baksidan av telefonen är perforerad för mer greppvänlighet och har en look som enligt företaget självt är "modern glam". Något oväntat är plast fortfarande förstavalet där många kanske hade väntat sig en övergång till aluminium. Skärmen, en Super Amoled med 1080p och full hd, kan justeras ned till en "super-dimming" ljusstyrka som ska göra det mer bekvämt att använda den i mörker.

En välkommen nyhet för slarviga är att telefonen är vatten- och dammtålig. Den klassificeras som IP67, vilket innebär att den kan hålla tätt i en halvtimme i ett vattendjup på 1 meter. Usb-porten har nu standarden 3.0 och täcks av en speciell lucka som ska hjälpa till med ovanstående.

- Ha inte som vana att hålla telefonen under vatten, men om ni råkar tappa den i vatten behöver ni som sagt inte vara oroliga, sade Jean-Daniel Ayme.

Samsung Galaxy S5 har en fingeravtrycksläsare som ska säkra mobilbetalningarna. Användarna ska även kunna logga in i ett särskilt "privatläge" för att komma åt sina känsliga dokument och foton. Telefonen kan även låsas upp på detta sätt genom ett svep över hemknappen för att aktivera fingeravtrycksläsaren.

Tvärtemot privatläget finns också ett barnläge. Det kan bäst beskrivas som en nedskalad variant av det vanliga gränssnittet, och låter dina barn bara komma åt de funktioner du vill att de ska ha tillgång till.

Även batteritiden har setts över och ska vara upp till 20 procent längre än i Galaxy S4. Ultra Power Saving Mode kan hålla batteriet i Galaxy S5 vid liv i upp till 24 timmar när det nått 10-procentsgränsen. Något som torde vara välkommet när man väntar ett viktigt samtal och inte har tillgång till en laddare, i en värld där de flesta smarttelefoner måste laddas om redan efter ett dygn.

Galaxy S5 har en uppsnabbad 2.5 GHz-processor med fyra kärnor och 2GB ramminne. Kameran har en 16-megapixelsensor och stöder inspelning i 4k och hdr-bearbetning i realtid. Den har en snabbare autofokusfunktion och ett så kallat selektivt fokus, som låter fotografen fokusera på särskilda områden på objekt, samtidigt som bakgrunden blir oskarp.

För den som är mån om hälsan i allmänhet och träning i synnerhet finns det en mätare som håller koll på din hjärtrytm vid fysiska aktiviteter.

Telefonen lanseras världen över med start den 11 april. Hos Telia kommer priset att landa på 6 395 kr.

Fakta

Chipp: Qualcomm Snapdragon 800.
Processor: Fyrkärnig, 2.5 GHz.
Kommunikation: LTE 4, Wi-Fi 802.11ac och 2X2 MIMO.
Skärm: 5.1 tum Super Amoled, 1080x1920 pixlar.
Minne: 2 GB ram, 16/32 GB lagringsutrymme.
OS: Android 4.4.2 Kitkat.
Kamera: 16 megapixel med stöd för 4k-video (bak) 2.0 megapixel (fram).
Batteritid: 390 timmar standby, 21 timmar vid samtal.