(CS på MWC i Barcelona.)
När Mark Zuckerberg kommer till Mobile World Congress är det för att få världens mobiloperatörer med på tåget för organisationen Internet.org. Målet är att koppla upp fler människor runt om i världen. Projektet presenterades i somras och förutom Facebook är bland andra Nokia, Ericsson och Samsung med.
- Det är lätt att glömma, men de flesta människor har inte tillgång till internet och det växer långsammare än man tror, säger Mark Zuckerberg under sin presentation.
Hans analys är att det redan finns många människor som skulle kunna få tillgång till internet om de bara visste vilken nytta de skulle ha av att vara uppkopplade.
- Den stora frågan för dem är varför de skulle betala för internet, om du inte vuxit upp med internet vet du inte vad du får för pengarna, säger Mark Zuckerberg.
För att råda bot på det vill han att mobiloperatörer ska erbjuda ett begränsat antal tjänster som Wikipedia, väderprognoser, hälsoinformation och, såklart Facebook, utan att kunden behöver betala för datatrafiken. Själv jämför han det med det amerikanska nödnumret 911 som alla kan ringa gratis. För att få med sig operatörerna på tåget tänker sig Mark Zuckerberg en freemiummodell. Det vill säga, några tjänster är gratis, men om du vill göra något mer avancerat som att till exempel kolla på ett filmklipp så ska det kosta.
- Vi vill visa varför människor ska lägga en del av sin inkomst på internet, säger Mark Zuckerberg.
Hans mål är att skapa en modell för försäljning av extratjänster som kan fungera för operatörer runt om i världen. Tricket är att göra det tillräckligt enkelt att betala för tilläggstjänsterna.
För tillfället arbetar Facebook bland annat med operatören Globe i Filipinerna som dubblat antalet användare av data genom att erbjuda fritt Facebook. Nu letar Mark Zuckerberg efter en handfull ytterligare operatörer som vill vara med och testa.
För att kunna erbjuda vissa tjänster gratis jobbar Facebook och Internet.org med att ta fram billigare infrastruktur, men också med att få apptillverkare att tänka mer på hur mycket data deras appar konsumerar. Facebook själva har enligt Mark Zuckerberg minskat den genomsnittliga datamängden som företagets mobilapp konsumerar till en sjundedel de senaste året genom att bland annat optimera storleken på bilder.
Som ett led i apptrimningen presenterade Ericsson i morse ett nytt labb hos Facebook. Labbet är ett resultat av ett hackathon som Facebook tidigare hållit tillsammans med bland annat Ericsson och Spotify. Där kunde apputvecklare testa sina appar under olika förhållanden i mobilnäten. Nu ska den funktionen bli mer permanent. Labbet är en del av Internet.org och ska ligga hos Facebook i Menlo Park i Kalifornien. Tanken är att det ska vara igång under andra halvåret i år.