(CS på MWC i Barcelona.)

Blackphone är ett samarbete mellan lilla spanska mobiltillverkaren Geeksphone och amerikanska it-säkerhetsföretaget Silentcircle. Själva Blackphone är dock schweiziskt eftersom företagets grundare tycker att den lilla alpnationen har lagar som skyddar den personliga integriteten bättre än deras respektive hemländer.

Blackphone är en 4,7-tums 4G-mobil med fyrkärnig processor, 2 gigabyte ram-minne och 16 gigabyte minne för lagring. Den använder ett operativsystem som kallas Privat OS och som är en specialanpassad variant av Android. Anpassningarna är gjorda för att skydda telefonen mot olika typer av attacker avsedda för att komma åt användarnas information och personlig data. Till exempel finns speciella inställningsmöjligheter för att kontrollera vilka rättigheter enskilda appar ska ha på mobilen.

Samtal och meddelanden i telefonen krypteras med teknik från Silentcircle. Bakom Silentcircle står bland andra kryptolegendaren och pgp-skaparen Philip Zimmermann. Han beskriver mobilen som ett drömprojekt. Redan innan han skapade det världsberömda kryptot för e-post 1991 hade han planer på på krypterad telefoni, men då fanns inte resurserna att skapa det. Silentcircle går att köpa som separat app till Android eller Iphone, men Philip Zimmermann tycker att företaget kan ta säkerheten ett steg längre genom samarbetet med Geeksphone.

- Nu ger vi Silentcircle an plattform att köras på som vi låst så bra vi kan. Att kunna kryptografi räcker inte, du måste veta hur man skyddar ett operativsystem. Det är en pågående kapprustning där vi hela tiden måste se till att plattformen är uppdaterad och säker, säger Philip Zimmermann.

Blackphone har också avtal med företaget Spideroak för krypterad molnlagring och med Disconect för att kunna erbjuda privat surfning och privata sökningar på Google. Mobilen har också teknik för att hindra att mobilens Wifisignal spåras i till exempel köpcentrum.

Philip Zimmermann tycker att det är viktigt att själv kunna välja vilken data man vill dela med sig av.

- Alla operatörer och mobiltillverkare samlar in kunddata för att kunna sälja den till annonsörer eller för att kunna använda den i sina egna marknadsundersökningar. Jag gillar inte det, säger han.

Enda operatören som tagit in Blackphone i sitt sortiment är nederländska KPN, men Philip Zimmermann hoppas att fler ska följa efter.

- KPN ser att saker ändras och att det finns en efterfrågan. Jag tror att fler operatörer i andra länder kommer att följa deras exempel, säger han.

Blackphone ska finnas till salu i juni och kosta 629 dollar.