I kölvattnet av Facebooks köp av Whatsapp är meddelandetjänsterna glödheta. Japanska Line omges av uppköpsrykten, koreanska Kakao uppmärksammas i Wall Street Journal och ryska Telegram växer snabbast av alla.

Samtidigt har Open Whisper Systems lite under radarn lanserat nya versionen av sin app Textsecure. Den hade tidigare funktionen att kryptera sms och mms, men har nu fått även Whatsapp-liknande direktmeddelanden, också de krypterade.

Huvudutvecklare bakom appen är Moxie Marlinspike, en pseudonym för en säkerhetsforskare som de senaste åren upptäckt en rad säkerhetshål, främst i SLL-tekniken. Han grundade företaget Whisper Systems, som såldes till Twitter 2011. Företaget hade då två appar, Textsecure och Redphone, en app för krypterade röstsamtal.

Sedan dess har båda apparna släppts som öppen källkod under organisationsnamnet Open Whisper Systems, och det är denna som nu presenterat nya Textsecure.

Appen hämtar uttalad inspiration från både Apples Imessage och från Whatsapp. Textsecure skickar krypterade direktmeddelanden mellan Textsecure-användare i utgångsläget, men skulle mottagaren sakna appen så skickas meddelandet som ett sms, då icke-krypterat. Nivån på säkerheten indikeras med ett hänglås.

Under huven finns det egna meddelandeprotokoll Textsecure v2, som även det finns som öppen källkod.

Moxie Marlinspike har nyligen kritiserat hajpade Telegram för att företaget skryter med sin säkerhet men inte berättar hur den fungerar. Telegrams svar - en hackartävling - dömer han ut fullständigt.

Textsecure finns just nu för Android men såväl en IOS- som en desktopversion är under utveckling.