Krutröken börjar lägga sig efter smällen för drygt en vecka sedan. Polisens utredningsstöd Pust, byggt på Oracles crm-plattform Siebel, läggs ner. Trycket från organisationen på rikspolischef Bengt Svenson blev till slut för stort och han tog den enklaste vägen och beslutade helt enkelt att dra ur pluggen. Ett rimligt beslut, av allt att döma.

Men det är för tidigt att summera debaclet. En pusselbit saknas fortfarande: vad kalaset har kostat skattebetalarna. Polisen var förvisso snabbt ute efter Pust-beskedet och gav ett svar på den frågan - 85 miljoner kronor, hette det - men den siffran finns all anledning att ifrågasätta.

Med risk för att det blir lite snurrigt ska jag försöka gå igenom de siffror som varit aktuella hittills.

Går vi tillbaka till den förstudie som ligger till grund för hela kaoset, den som skrevs av en Oracle-konsult i september 2011, beräknas summan för införandet till mellan 72,3 och 73,8 miljoner kronor. "Cirka". Beräkningarna hör till de mer krystade man sett, men det är en annan historia. Tillkommer gör licenskostnader för själva mjukvaran på 7 miljoner kronor med tillkommande supportkostnader på 1,5-1,7 miljoner kronor per år.

Nu snurrar vi fram klockan till i slutet av maj 2013. Projektet har då pågått i snart 1,5 år, varav utrullning i ett halvår. Nu har larmrapporterna från fältet börjat hagla in och dåvarande cio Ola Öhlund är självkritisk i en intervju med Computer Sweden. Här meddelar han att projektet gått över budget och hittills kostat drygt 70 miljoner kronor.

Nästa nedslag är i augusti 2013, tre månader senare, när Polisen tvingas vidta åtgärder för att bygga om systemet. Då uppger Rikspolisstyrelsen för Computer Sweden att systemet dittills kostat 126 miljoner kronor och beräknas kosta ytterligare 50 miljoner kronor fram till årsskiftet.

Sedan händer det märkliga: kostnaderna verkar börja reverseras.

Strax före nämnda årsskifte, i december 2013, uppger Polisen för TT att systemet kostat 123 miljoner kronor. Inte bara 53 miljoner mindre än vad prognosen sa i augusti, utan till och med 3 miljoner mindre än den upparbetade kostnaden i augusti. Fantastiskt.

Och så vid nedläggningsbeslutet i förra veckan, i mitten av februari 2014, har kostnaden alltså krympt ytterligare, till 85 miljoner kronor. Vilket kuriöst nog råkar vara ytterst nära de tveksamma siffrorna från Oracles förstudie.

När Computer Sweden frågar Polisen säger man att differensen beror på att plattformens licenskostnad delas med andra system inom Polisen. Vilket den förvisso gör, Siebel används också för vapenhanteringssystemet Pär och ärendehanteringssystemet DS.

Men är det något Oracle har koll på så är det licenskostnader - och som av en händelse finns de exakt angivna i den famösa förstudierapporten, jag har den framför mig:

Rikspolisstyrelsen betalar totalt 20 miljoner kronor per år i licens för Siebel och omkring fem miljoner i support. Pusts andel är en tredjedel av detta.

Så oavsett om Polisen i sina olika besked orimligt nog räknat in hela Oracles faktura under Pust-paraplyet kommer man inte upp i de summorna som angivits.

Någonting luktar unket här.

Polisen måste ta bladet från munnen och redovisa för skattebetalarna exakt hur mycket det här fiaskot har kostat. (Det vill säga utöver de 100 miljoner kronor som kastades i sjön när "gamla" Pust-plattformen lades ner.)

Och om ingen vågar göra det officiellt finns det garanterat polisanställda med civilkurage nog att surfa in på https://tipsa.idg.se och ladda upp dokumenten till oss.

Frågan är vem som hinner först.