För två år sedan arrangerade Stockholms stad för första gången tävlingen Open Stockholm Awards, ett pris som uppmanade och utmanade utvecklare att bygga smarta tjänster utifrån Stockholms öppna datakällor. 2013 var det paus, men i år är tävlingen tillbaka.
Tävlingen har ändrat lite upplägg, där det i stället för indelningarna ”bästa app” eller ”bästa idé” i år kommer att handla om de bästa och smartaste lösningarna inom några väl utvalda områden: trafik/framkolighet, miljö och dessutom den bästa idén överhuvudtaget. Den första idén till tävlingen lämnades av stadens finansborgarråd, Sten Nordin, M, som var på plats och invigningstalade och gav tävlingen sitt stöd. Han vill se en tjänst där invånare kan se framtida serviceinrättningar i stadsdelar som ännu inte byggts.
– Det är viktigt att vi ställer upp med de enorma värden som finns i stadens öppna data, sa han under invigningen.
Tanken är i år också att tjänster som tas fram gärna ska kunna användas även utanför Stockholms stad. Till exempel släpps en detaljerad tätortskarta som sträcker sig över hela Stockholm.
– Det är viktigt att det är fler datakällor, vi samarbetar också med fler aktörer, som Vinnova och även med Trafikverket, Länsstyrelsen, SKL. Data stannar inte vid kommungränserna. Miljö och trafik, som är fokusfrågor i år, är ämnen som även berör övriga landet och regionen, säger Anette Holm, Stockholms stads cio.
Staden följer inte upp ytterligare hur det går för tjänsterna. Utvecklarna har till exempel alla rättigheter själva, och inget hamnar i stadens ägo. Vad staden och medborgarna får ut mer exakt av tävlingen, i pengar, har man inte räknat på. De stora kostnaderna är ändå inte den här tävlingen, utan det är kostnaden för att öppna upp datakällor och hantera dem. Det måste ses som investeringar anser Anette Holm.
– Vi drivs av övertygelsen att det här i längden är något som är bra för Stockholm. Det handlar inte om att massor av pengar ska ramla in i stadens kassa, utan om att främja innovation. Det här är dessutom förknippat med en del kostnader för oss. Det rör sig om miljonbelopp, men vi väljer att ta dem, säger hon.
Förra omgången skickades 366 idéer och 42 appar in till tävlingen. Även i år hoppas Anette Holm på ett stort intresse från utvecklare och stadens allmänhet. Dessutom är förhoppningen att tävlingen ska bli en sporre för andra kommuner att våga satsa. Det är dyrt, och kostnaderna är hinder för många tror Anette Holm. Därför kan det vara på sin plats att Stockholms stad går i bräschen.
– Jag hoppas på stort intresse och att många nappar på att vara med i tävlingen. Dessutom hoppas vi att det får spridning och väcker intresse även hos andra, säger hon.
Tävlingen står öppen nu och fram till 30 april. Vinnarna i de tre kategorierna, trafik och framkomlighet, miljö och bästa idé får dela på prissumman 100 00 kronor och utses av en jury. Staden arrangerar tävlingen tillsammans med illsammans med Kista Science City, IT-forum Kommunförbundet Stockholms län, Stockholm IT Region, Stockholms Handelskammare, Viktoria Swedish ICT och Vinnova.