Det är svårt att hitta någon som är både kvinna och cio. Bara två procent av de svenska företagen med upp till 500 anställda har kvinnliga it-chefer. Det innebär att det är den i särklass mest ovanliga chefsbefattningen för en kvinna, visar en ny undersökning från revisions- och konsultföretaget Grant Thornton.

Jämfört med förra året har antalet kvinnliga cio:er i Sverige minskat från sju till två per hundra. Det tappet vill Lisbeth Larsson, informationschef på Grant Thornton i Stockholm, inte dra allt för stora växlar på eftersom urvalet är litet.

– Det går inte framåt, så mycket kan man säga, säger hon.

Enligt henne ser resultatet ungefär likadant ut i alla de länder som varit med i undersökningen. Det finns inga bra svar på varför det ser ut som det gör.

– Generellt kan man säga att det är ganska genustypiska befattningar.

Lisbeth Larsson säger att den låga andelen kvinnor i it branschen självklart påverkar andelen cio:er, men att det inte är hela förklaringen.

– Vi har tittat på varför kvinnor generellt sett inte hamnar på ledande positioner. Kvinnor i ledande ställning har gemensamt att de har relativt jämställda män som delar på hushållssysslor och hämtar barn på dagis, säger hon.

Läs också: Techeq ska göra it-branschen mer jämställd.

Grant Thornton i Sverige har just fått en kvinnlig cio, Johanna Kjellberg.

– Jag vet inte anledningen till att det ser ut så här, men det är bara att beklaga sorgen. Det är även bevisat att ökad mångfald i ledningar och styrelser ökar tillväxten på företagen, säger hon.

Kanske kan det handla om att mönster grundläggs redan tidigt, tror hon.

– När jag till exempel gick på Chalmers talade föreläsarna ibland till oss som ”ni killar”. Då kändes det som om vi inte fanns, säger Johanna Kjellberg.

Elisabeth Stjernstoft är cio på Apoteket och hon blir förvånad över den låga siffran.

– Min bild är ändå att det är fler, men om man tänker på vilka som blir cio:er är det ofta ingenjörer, dataingenjörer, som byggt på med ekonomi, säger hon.

– Så då borde det kopplas till hur många kvinnor som finns i den gruppen. Nästan 30 procent av alla ingenjörer är kvinnor. Då handlar det om diskriminering, för går man inte på kompetens då går man på något annat, säger Elisabeth Stjernstoft.

Också Mattias Hindfelt, cio på Riksbyggen, blir bestört över den låga andelen kvinnor.

– Vad jag tror det beror på? Jag tror det beror på ett strukturellt manssamhälle där män väljer män och där män fortfarande inte tar ett lika stort ansvar för barn och familjeliv, säger han.

– Vi rekryterar dem som liknar oss själva för att vi inte vågar tänka nytt.

Själv har han arbetat i flera år på att få en jämn könsfördelning på sin it-avdelning. Av tre underchefer är två kvinnor.

– När jag hör sånt här är det ju skämskudde. För att bli mindre stillastående behöver vi avspegla samhället i stort. Det kanske blir en lite jobbigare vardag, men utvecklingen blir bättre.

Fakta

  • Genomsnittlig månadslön för civilingenjörer i datateknik/elektronik:

Män: 44 400 kr
Kvinnor: 41 500 kr

5,8 procent, så stor är skillnaden i lön mellan manliga och kvinnliga civilingenjörer som arbetar inom data.

  • Genomsnittlig månadslön för civilingenjörer som arbetar inom data

Män: 46 400 kr
Kvinnor: 43 500 kr

18 procent av civilingenjörerna som arbetar inom data är kvinnor.