För fyra år sedan påbörjade Facebook sina datahallsbyggen runt om i världen där målet är att allt från servrar, lagring, rack och strömförsörjning ska följa den öppna arkitektur som går under namnet Open Compute Project.

Nästa steg i utvecklingen är även att förenkla själva konstruktionen av hallarna och nu meddelar Facebook att man inlett bygget av hall 2 i Luleå och att denna hall blir först med att byggas på en modell kallad rapid deployment data center (RDDC).

Genom att använda prefabricerade moduler ska man kunna sätta upp hallen dubbelt så snabbt jämfört med tidigare.

Så här ser det ut i Facebooks första Luleåhall.

I ett meddelande (på Facebook givetvis) skriver företaget att man har Ikeas byggsatser som förebild och tror att Luleå 2 kommer att bli en lika revolutionerande byggmodell för nästa generation datahallar.

Därtill ska den nya datahallen ligga i topp när det gäller effektivt energiutnyttjande. Enligt de uträkningar som Facebook nu presenterar har Luleå 1 haft ett ett pue-värde på 1,05. Pue ska utläsas power usage effectiveness där 1,3 anses vara mycket bra och ett tal på bara drygt 1 alltså närmast bäst i klassen.

Den nya datahallen i Luleå blir på 25 000 kvadratmeter, alltså aningen mindre än den första. Luleå 2 ska börja byggas i år men förväntas inte komma i bruk förrän under nästa år.

Fakta

Företagets första datacenter byggdes för fyra år sedan i Prineville, Oregon. Sedan dessa har Facebook sex ytterligare hallar men Luleå 2 är den första som bygger på tekniken rapid deployment data center (RDDC).