I dag översköljs man av rapporter, åsikter och uttalanden om hur dagens ungdom passiviseras i takt med mobila enheters utveckling. Ett jämrande över det förslöande som breder ut sig och gör mänskligheten mer och mer stillasittande.

För ett tag sedan kunde man i SVTs program Debatt se en ganska hetsk argumentation kring hur den mobila revolutionens möjligheter förslappar och förstör våra barn. Om jag kommer ihåg rätt var det speciellt en äldre dam i publiken som var särdeles upprörd, och såg hela den mobila utvecklingen som ett hot mot våra barns psykiska och fysiska hälsa.

Vad det gäller den fysiska förslappningen så tror jag att det är helt tvärtom. Jag tror att en smart utveckling av mobilanvändandet kommer leda till en förbättrad fysisk hälsa för våra barn. På sportlovet såg jag hur det kan vara möjligt. En mindre fysisk revolution faktiskt.

Vi är precis hemkomna från en härlig skidvecka i Sälen. Tandådalen närmare bestämt. Som den barnfamilj vi är gjorde vi det enkelt för oss och hyrde en Skistarstuga inklusive förtankade liftkort. Första dagen i slalombacken var precis som den brukar. Man tar någon lift på måfå och väljer en nerfart där det verkar vara minst folk. Stannar. Tittar på utsikten. Äter en kexchoklad och njuter av den friska luften i lugna andetag.

Ganska snart märkte jag en förändring smyga sig på. Barnen, varav vissa snart är tonåringar, började åka mer aktivt och målmedvetet. De flåsade mig i nacken, och jag fattade ingenting. Vad är det som gör att ungarna helt plötsligt inte har tid för en kexchoklad i backen? Halvvägs in i veckan gick det upp för mig. De hade hittat Skistarappen!

Skistarappen är en blandning av en mobilapp och en webbaserad applikation. Den loggar all din skidåkningsstatistik utifrån insamlad liftkortsregistreringsdata som du genererar när du åker skidor på någon Skistaranläggning. Men den gör mer än så. Den gör statistiken social. Och tävlingsbar. Det finns möjligheter att hitta vänner, vara med i topplistor, förtjäna erbjudanden och vinna olika pins (ex Jenny-Lind-pinnen när man gjort 50 åk). Allt nåbart via mobilen.

Det blev helt klart ett sjutusan drag på ungarna! Jag har aldrig sett dem åka skidor på ett så aktivt sätt och med en sådan frenesi tidigare. Någonsin.

Jag tänker på damen i Debattprogrammet som var orolig för barnens framtida fysiska utveckling i en värld där mobilen mer och mer blir en del av mänskligheten. Antagligen stod hon där själv i backen och trycke en kexchoklad utan att ens förstå den förhöjda fysiska aktivitet som pågick runtomkring henne då vi andra, med glansig tävlingsblick, jagade Dolly-Parton-pinnen (som man får när man åker från klockan 9 på morgonen till klockan 5 på kvällen). Nästa år kanske även hon ökar sin fysiska skidlovsaktivitet och ställer upp i utmaningen ”flest åkta fallmeter på en dag”. För om det är några som behöver röra på sig så är det pensionärerna.