Troels Oerting är chef för European Cybercrime Center, EC3, EU:s organisation för att samordna kampen mot it-brottslighet. Han varnar nu för att skicka personlig eller känslig information via publika wi-fi-hotspots. Orsaken är en ökning av attacker mot wifi-nät.

– Vi har sett en ökning av missbruk av wifi för att stjäla information, identiteter, lösenord eller pengar från användare som använder publika eller osäkra wi-fi-nät. Vi måste lära användarna att inte hantera känslig information när de befinner sig på ett öppet osäkert wi-fi-nät, säger Troels Oerting till BBC.

Läs också: De säkrar Europa mot cyberbrott.

Enligt Troels Oerting hjälper Europol, där EC3 är placerat, just nu flera EU-länder där attacker mot wi-fi-nät skett. Ett vanligt knep som hackarna använder är att sätta upp en falsk accesspunkt som lurar användaren att koppla upp sig mot vad som ser ut att vara ett wi-fi-nät tillhörandes till exempel ett kafé eller en restaurang.

– Det här är något som vi måste ta på allvar både som individer och för oss som poliser, säger Troels Oerting.

Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure, anser att varningen är mycket berättigad.

– Det är bra att Europol varnar så tydligt för att dela med sig av personliga uppgifter i öppna wi-fi. Jag skulle själv aldrig använda ett öppet nät för att logga in på min bank eller för att skicka e-post med personliga uppgifter. Men självklart kan man använda ett öppet nät till exempel för att läsa de senaste nyheterna, säger Johan Jarl.