EU:s nya dataskyddsförordning röstades igenom med siffrorna 621 mot 10 när Europaparlamentet skulle säga sitt i den långdragna frågan om att ersätta unionens 20 år gamla regler om dataskydd. Förordningen föreslogs från början av kommissionär Viviane Reding som sedan kämpat för att parlamentet skulle hinna ta ställning i frågan innan EU-valet nu i maj.

– Budskapet från Europaparlamentet är otvetydigt, den här reformen är nödvändig och nu oåterkallerlig. Starka regler för dataskydd måste vara Europas varumärke . Efter USA:s spionskandaler är dataskydd mer än någonsin en konkurrensfördel, säger hon i dag i ett uttalande.

En mer negativ syn på dagens omröstning kommer från organisationen Digitaleurope som representerar delar av it-industrin. I ett uttalande säger den att förordningen som den ser ut i dag passar dåligt i en digital ekonomi och att den kommer att sätta käppar i hjulen för Europas förmåga att dra nytta av nya sätt att utnyttja data.

I det förslag som parlamentet nu röstat igenom finns bland annat skrivningar om att den som levererar tjänster till EU-medborgare måste anta en enkel märkning som förklarar för konsumenten hur data hanteras och hur den kommer att användas. I parlamentets förslag finns också regler kring hur konsumenten kan kräva att data raderas från tjänster och hur det ska gå att flytta personlig data mellan olika tjänster.

Även om förslaget nu tagit sig igenom parlamentet så betyder det inte att det automatiskt blir lag. Först måste det godkännas av ministerrådet som hittills inte varit positivt till Viviane Redings förslag.

– Normalt sett sitter vi ner och förhandlar med ministrarna och kommer överrens men den här gången har de varit så långsamma att vi kan inte vänta på dem längre, säger Carl Schlyter, som är representant för Miljöpartiet i EU-parlamentet.

Nu hoppas han att beslutet i parlamentet ska få fart på ministerrådet.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet. Sedan får vi se om ministerrådet som inte fått ändan ur vagnen på två år överhuvudtaget kommer att kunna skydda sina medborgare eller om de bara går i företagens ledband, säger Carl Schlyter.