Allt fler telefontillverkare har en eller fler modeller som antingen har inbyggt stöd för trådlös laddning eller ett tillbehör som gör detta möjligt. Bland dessa märks Nokia Lumia 920 som kom hösten 2012 och gick att få med en laddkudde. Även Samsung, Sony, LG och Google med sina Nexus-modeller har satsat hårt på detta i flera modeller.

Gemensamt för dessa är att de bygger på Wireless Power Consortiums Qi-standard som inte fungerar tillsammans med produkter som stöder de två konkurrerande sammanslutningarna Alliance for Wireless Power (A4WP) och Power Matters Alliance (PMA). Helt nyligen meddelade dock A4WP och PMA att man ska samarbeta med kring utveckling av gemensamma standarder för surfplattor, bärbara datorer och telefoner. Förhoppningen är att de tre organisationerna kan enas och mycket tyder på att det blir just Qi-standarden som går vinnande ur striden.

– Som vi ser det är Qi helt dominerande. Sannolikt kommer det att bli som med micro usb över tid. Alla ansluter sig till den dominerande standarden med något undantag där man av olika kommersiella skäl vill differentiera sig, säger Gartners analytiker Leif-Olof Wallin.

Det senaste tecknet på detta var att Microsoft tidigare under veckan meddelade att man anslutit sig till Wireless Power Consortium som nu har drygt 200 medlemmar.

– Att Microsoft nu ansluter sig får väl ses som att de sluter upp bakom Nokia inför att uppköpet snart blir formellt klart, säger Leif-Olof Wallin.

Susanne Persson är produktspecialist på LG, företaget bakom ett par av Googles Nexustelefoner som stöder trådlös laddning. Hon berättar att man ännu inte byggt in tekniken i det egna utbudet men nyligen visat upp ett antal nya modeller av trådlösa laddare som lanseras som tillbehör.

– Vi har valt att fokuser på Qi-tekniken och ser ett starkt tecken på att att utbudet av produkter med trådlös laddning kommer att öka i framtiden. Det kommer att dröja innan vi ser det som standard i volymprodukter men i framtida toppmodeller är det dock en av de funktioner som vi tittar vidare på att inkludera.

Frågan är då när branschen kan enas kring en gemensam standard.

– Nu ligger både Samsung och Microsoft hårt på i standardiseringsarbetet Tidigare har man gissat på 2018 men jag tror att det kommer att ske redan nästa år, säger John Perzow, marknadschef på Wireless Power Consortium.

Fakta

Wireless Power Consortium uppger att man under förra året sålde 20 miljoner enheter som stöder Qi-standarden, dubbelt så många som året före. I dagsläget ska det finnas 400 telefonmodeller som stöder Qi-tekniken.