För tre år sedan höjde många på ögonbrynen när Riksdagsförvaltningen meddelade att man skulle införskaffa Apples Iphone och Ipad till riksdagsledamöterna. Nu är det dags för nästa stora översyn av it-miljön och då är det Microsoft som får sin beskärda del av kakan.

Riksdagsförvaltningens it-avdelning har nämligen köpt in inte bara Windows 8.1 utan även hela paketet med Office 2013, Skype och Lync. Den nya it-miljön ska börja rullas ut under mars i form av ett pilotprojekt med 100 deltagare och efter valet i höst ska samtliga 1 650 arbetsplatser på Riksdagen uppdateras.

Den stora Microsoftsatsning som nu görs innebär även att de anställda ska få välja telefoner och surfplattor som bygger på Windows. För två år sedan kom en app, Kammarappen, för Iphone och Ipad och den ska nu utvecklas för Windows 8.1 och Windows Phone 8.

Anders Einarsson, ansvarig för it-produktion på Riksdagsförvaltningen, säger att det fokus på mobilitet som inleddes för något år sedan nu ska breddas där man ska erbjuda samma upplevelse till användarna oavsett vilken enhet de använder. Målet är att satsningen ska minska resandet och användandet av papper avsevärt.

– En stor fördel med tjänster i Microsofts ekosystem är att de fungerar på en mängd olika enheter samtidigt som de uppfyller våra specifika krav på säkerhet. Något som till exempel Android inte gör.

Däremot finns inga planer på att göra sig av med Ipad och Iphone.

– De produkter från Apple som vi erbjuder i dag är mycket uppskattade så vi kommer även fortsättningsvis ha dessa i vårt erbjudande. Vi ser det som att vi breddar utbudet och ge våra kunder större valfrihet, säger Anders Einarsson.
I ekonomiska termer uppges satsningen på mobilitet och annan modern teknik att ha sparat skattebetalarna 20 miljoner kronor per år.