EU-parlamentet godkände under torsdagen nya regler för mobilladdare och andra bärbara apparater som digitalkameror och musikspelare. Målet är att rensa i den uppsjö av olika ladddare för exempelvis smarttelefoner och plattor.

Läs också: Standard nära för trådlös laddning.

– Dagens brist på standarder för laddare utgör en mardröm och ger stora problem för kunderna. Det nya direktivet ska avsluta den mardrömmen, vilket även är goda nyheter ur miljösynpunkt, eftersom det elektronikskräpet minskar, säger EU-parlamentets taleskvinna Barbara Weiler, till IDG News.

Merparten av alla mobiltelefoner som distribueras till EU har standardladdare. Men de nya reglerna kan ge stora problem för Apple och Nokia, vars nuvarande laddare inte möter den nya standarden

De nya reglerna innebär även att alla som tillverkar radioutrustning och liknande, liksom importörer och distributörer, måste följa enhetliga regler för att apparaterna ska få säljas inom EU. Bland kraven är att radiomottagare måste utnyttja spektrum effektivt, samt att de inte får sätta hinder för varandra.