Operatören Tele2 har lyckats reta upp flera av sina företagskunder ordentligt efter att ha ändrat villkoren för företagets mobila bredband Business XL. I stället för att kunna surfa fritt via 4g så har Tele2 nu satt en gräns vid 70 gigabyte per månad. Ytterligare salt i såren för storsurfarna var att ändringen skulle börja gälla 14 mars, samma dag som brevet om ändringen nådde ut till kunderna.

– Det korta varslet var ett misstag som vi bett om ursäkt för. Vi har ökat betänketiden med 30 dagar för de som önskar det, säger Malin Livhage som är presschef på Tele2.

När det gäller slopandet av den fria surfen så är det inget som Tele2 vill be om ursäkt för. Det handlar i stället om en ändrad affärsmodell.

– För att ge våra kunder kostnadskontroll och flexibilitet så har vi har ändrat vår affärsmodell och satt ett tak med en möjlighet att köpa till data när du behöver det, säger Malin Livhage.

Exakt hur ett tak i stället för fri surf ger bättre kostnadskontroll för kunden ger Tele2 inget riktigt svar på. Men företaget är långt ifrån ensamma om att gå ifrån modellen med fri surf. Även konkurrenterna Telia, Telenor och Tre har gränser på sina liknande abonnemang för företag.

– Kundernas förväntningar och krav på täckning, hastighet och kvalitet ökar ständigt och för att kunna möta kundernas behov och ökade aptit på data behöver vi ta betalt för data på ett sätt som gör att vi kan underhålla och trimma vårt nät. Begränsningar finns för att säkra att samtliga kunder får den tjänst och kvalitet som de förväntar sig, säger Malin Livhage.

Med i ekvationen finns givetvis också att operatörerna i dag inte längre tjänar pengar på sms eller röstsamtal i någon större omfattning. I brist på andra lyckade kringtjänster blir det datatrafiken som ska stå för inkomsterna.

Flera upprörda kunder har hört av sig till Computer Sweden och på Tele2:s Facebooksida har debatten gått varm. Martin Ottosson är en av småföretagarna som vänder sig mot hur Tele2 hanterat införandet av ett tak på det mobila bredbandet.

– Jag skulle gärna betala mer för ett abonnemang med obegränsad surf, ett Business XL Unlimited om det fanns, säger han.

Just nu har Tele2 dock inga planer på det.

– Det är det här är ett abonnemang som ligger just nu och som matchar bra mot våra kunders önskemål, men vi ser ständigt över vår produktportfölj, säger Malin Livhage.