Cisco och Polycom har 44,3 respektive 25 procent av marknaden för videokonferenser men enligt analysföretaget IDC:s siffror har båda har fått se kraftiga minskningar under 2013.

En tydlig trend under senare tid är att företag ser sig om efter mer lättillgängliga produkter där man kanske rentav kan använda mobiler och surfplattor, anser IDC:s analytiker. För företag som ändå vill ha professionel utrustning i konferensrummen är ett alternativ att satsa på den kinesiska lågprismarknaden. Här är det främst Huawei som ökat sin närvaro och enligt IDC ligger företaget nu trea med en marknadsandel på 10,8 procent.

Även ZTE satsar nu hårt på system för videokonferenser och hänvisar till en färsk rapport från Wainhouse Research som ger vid handen att ZTE nu ska vara uppe i samma marknadsandel som Huawei.

– Det här är ett allt viktigare ben för oss, säger Mikael Ekman, ansvarig för ZTE:s företagsprodukter.

Han berättar att ZTE under 2014 kommer att satsa hårt på produkter för videokonferenser och inte minst på produkter som stöder den nya standarden h.265 som innebär att man får hd-kvalitet samtidigt som bandbredden halveras.

Helt nyligen meddelade Cisco att man var först ut med produkter som stöder den nya standarden och ZTE vill inte vara sämre.

– Vi visade upp en första prototyp för h.265 förra året ska lansera de färdiga produkterna senare under året, berättar Mikael Ekman.

Först ut är ett paket kallat T800A som innehåller en kontrollenhet, gateway, nätverksbrygga och medieserver. Det får stöd för sju samtidiga konferensdeltagare.

– Jag kan inte ge något exakt pris men givetvis kommer vi att hamna under Ciscos nivåer.

Mikael Ekman säger att man just nu har fullt upp med att etablera ett nät av återförsäljare för den nya produktkategorin och inser att det blir en tuff uppgift att försöka konkurrera mot de etablerade aktörerna.

– Det här är knappast en verksamhet där man skär med guldkniv. Vi inser att det finns en låg benägenhet att göra investeringar i videokonferenssystem där många företag hellre siktar på desktopvarianter och enklare produkter.

Fakta

Företag som Cisco och Polycom har länge legat i topp bland leverantörerna av utrustning för videokonferenser. Under det senaste året har både dock drabbats av minskande marknadsandelar. Enligt analysföretaget IDC har Ciscos omsättning inom detta segment minskat med 21 procent under förra året medan Polycom minskade med drygt 13 procent.