Microsofts licenskramande saknar alla vettiga proportioner. Läsare hör ständigt av sig till Computer Sweden med nya uppslag på det, men situationen för virtuella miljöer är en av de mest frapperande. Reglerna är fullständigt orimliga.

Den enda anledningen till att göra som Microsoft nu gör är att krama ut maximalt med pengar ur kunderna. Av rädsla för att lämna något hål öppet i licensväven, som gör det möjligt för kunderna att komma en tusenlapp billigare undan, har en armé av jurister skrivit licensregler som är avsedda att vara vattentäta.

Liknande problem återfinns hos alla de stora it-bolagen – företag som IBM, Oracle och SAP tillhör också de riktigt svåra licenskramarna. Som kund är det lättast att slippa ifrån den här typen av problem genom att välja leverantörer med en något modernare profil, som Red Hat. Molntjänster är förstås ett enkelt och bra alternativ, eller att låta en tredje part sköta driften. Faktum är att som Microsofts regler nu ser ut är det en riktigt dålig idé, speciellt för ett litet företag med låga krav på it, att alls ha en egna servrar.

Har man många program som kräver en Microsoftmiljö, vilket förstås många har, kan det vara svårt att ta sig ur rävsaxen. För unga företag som bygger upp sin verksamhet finns det däremot ingen anledning att sitta på egna maskiner och ytterligare strö pengar över Redmond.