Just nu pågår en rad upprustningar av molnlagringstjänster där alla har företag som målgrupp. Det gäller inte minst den amerikanska Dropbox som uppger sig ha 200 miljoner kunder varav drygt fyra miljoner är företag. Dropbox har länge varit en nagel i ögat för it-avdelningar som klagat över bristanda säkerhet vilket gjort att företaget nu etablerat en verksamhet kallad Dropbox for Business.

Här är tanken är administratörer ska få bättre kontroll över datautflödet där man exempelvis kan reglera vad användarna lägger upp på den webbaserade tjänsten. Inom ett par veckor planerar Dropbox att presentera en rad nya funktioner för den nya företagstjänsten och i ett uttalande säger företagets representanter att man har för avsikt att utveckla en plattform där användarna kan hantera all sin data via Dropbox. Den nya plattformen ska presenteras 9 april där en viktig funktion handlar om hur man ska kunna hålla isär anställdas privata filer från jobbmaterial.

Även bland de svenska aktörerna kring molnlagringstjänster pågår en rad satsningar riktade till företag. Bland dessa märks Cloudme i Linköping vars vd Daniel Arthursson berättar att man helt nyligen börjat marknadsföra Cloudme for Enterprise tillsammans med Telia. Dessutom har man ingått ett liknande avtal med Samsung som innebär att man i april kan ansluta sig till Cloudmes företagstjänster från Knox Marketplace.

– Vår tjänst är på många sätt mycket väl lämpad för företag eftersom ett företag kan köpa ett stort konto, exempelvis 500 GB, och dela utrymmet med sina anställda som kan ha personliga gratiskonton. Med Cloudme kan man synka flera mappar där en kan användas för dina personliga filer medan du skapar en ytterligare mapp för företagets filer, säger Daniel Arthursson.

Ytterligare ett argument som Daniel Arthursson vill lyfta fram för sin tjänst är att Cloudme har ett eget datacenter i Sverige.

– Informationen som företagare lagrar hos oss lyder under svensk lagstiftning och slipper direkt övervakning av NSA. För en hel del data och flera kategorier av företag så är det olagligt att använda amerikanska tjänster eller europeiska tjänster som exempelvis outsourcat sin drift till Amazon på Irland.

Daniel Arthursson framhåller att företag i Europa som har majoritetsägande från USA lyder under amerikansk lagstifning, även om det är på europeisk mark.

Även Matz Karlsson, vd på Storegate lyfter fram fördelarna med molnlagring i Sverige.

– I Sverige står vårt erbjudande väldigt starkt mot Dropbox. Vi är ett svenskt företag som erbjuder svensk support och en molngaranti som garanterar alla kunder svensk lagring under svensk lag. Det här vet vi är väldigt viktigt för våra kunder och vi har flera företag som lämnar tjänster som exempelvis Dropbox och går till Storegate för att få en ökad kontroll och säkerhet över sina molntjänster.

Ingela Alverfors, Datainspektionens granskare av molntjänster, säger dock att om man bara tittar ur pul-perspektiv är det inte olagligt att använda molntjänster som ägs av amerikanska bolag.

– Det finns ett par regler i pul som styr överföring av personuppgifter till tredje land. Vanligast är att om personuppgifter överförs till USA så kan det vara tillåtet om det amerikanska bolaget har anslutet sig till Safe Harbor-principerna. Överföring av personuppgifter till andra länder kan också vara tillåtet om parterna till exempel tecknar EU-kommissionens standardavtalsklausuler.

Fakta

Prisexempel: 
Storegate Pro Backup Server kostar 3 900 kronor per månad för backup av 2 TB.

Cloudme for Enterprise kostar 1 770 kronor per månad för 2 TB.

Google har nyligen sänkt priset på 1 TB Drive från 50 till 10 dollar per månad.

Företag som använder Apps for Business får dock betala 89 dollar per månad för 1 TB.

Dropbox for Business kostar 15 dollar per månad för fem användare som får obegränsat lagringsutrymme.