Polisens Pust-fiasko kostade skattebetalarna miljontals kronor. Det är bara ett i raden av exempel på misslyckade stora it-projekt som Computer Sweden skrivit om under de senaste åren. Bland annat har vårdens it-system fått utstå hård kritik, där det bland annat har sagts att tungrodda it-system är ett stort problem i läkarnas arbetsmiljö.

Läs mer här: "Vi dränks i tungrodda system"

Användbarhetsexperterna Margareta Gajne Löfvenholm på Gaine och Sara Lerén på Inuse vill lyfta fram just användbarheten som en viktig komponent för att undvika fiaskon. Det är viktigt att testa systemen ordentligt för att se till att det fungerar tillräckligt bra för slutanvändarna, anser de.

– Pust är ett exempel på vad som kan hända om man inte gör så. Med Pust Java gick det bra, då hade man en dialog och testade systemet på sina användare. När man sedan skulle uppdatera till Pust Siebel glömdes det bort, säger Sara Lerén.

Enligt Sara Lerén är en av förklaringarna att sådana här saker kommer fram att gamla vanor prioriteras högt, både från utvecklingssidan och hos beställaren. Man tänker helt enkelt inte till en extra gång innan beslut.

– Vi blir för bekväma och lägger lite för stor vikt vid vårt eget tyckande. Det borde vara självklart med mer testande men i många organisationer arbetar man inte så.

Margareta Gajne Löfvenholm säger att företagen har bättrat sig på det här området under senare år, men att allt för många fortfarande inte ser tillräckligt noga på hur systemen fungerar för slutanvändaren.
– Det är fortfarande så att man tillbringar för lite tid på användarupplevelsen. Man hoppar direkt till lösningen utan att tänka på behovet. Det var mycket värre förr, men det är fortfarande så i hög grad, säger hon.

Margareta Gaijne Löfvenholms erfarenhet är att många är mindre bra på att arbeta med användarvänligheten inom det egna företaget. Istället för att förbättra den egna situationen inför framtida inköp tar man hjälp utifrån.

– Det är bra att man tänker på det här mer men om man köper in kunskapen försvinner den ju när vi konsulter går därifrån.

Hon fortsätter:

– Det här att det är så teknikfokuserat kan jag tycka är rätt underligt. Det kommer många alternativ till de stora systemen nu och vi ser redan nu att exempelvis SAP utvecklas.