Computer Sweden har träffat Jesper Ritsmer Stormholt, Googles nordenchef för företagstjänster. Han vill inte direkt kommentera den pågående rättsprocessen kring Salems kommun men förklarar företagets ståndpunkt.

– Det vi säger generellt är att det finns mycket rykten och rubriker och så finns det fakta. Google gör det med mina data och Google kan göra det här med mina data. Det är bra rubriker men det stämmer inte med verkligheten.

Läs också: Nytt avtal ska ta Google in i skolan.

Vilka rubriker är det du tänker på? Jag är ju med och skriver en del av de där artiklarna.

– Till exempel läser jag ibland i tidningen att Google säljer kundens data till annonsörer. Det är fundamentalt fel. Det har vi aldrig gjort och det kommer vi aldrig att göra. Vi har en Google.com-tjänst där sökord leder till reklam och vi har en Gmail konsumenttjänst där en maskin läser breven för att matcha med annonser.

Men det är väl inte det som Datainspektionen har missförstått. Tror du det?

– Jag kan inte kommentera specifikt när det gäller Datainspektionen. Men det är en vanlig uppfattning att vi använder data till sådant som inte står i vårt kontrakt och det gör vi inte. Datainspektionen får själva svara för sina synpunkter. Men jag kan säga att den uppfattningen att data används till annat än det som står i kontraktet, den är fel.

– Ett område som är intressant är när vi ska utveckla en ny produkt. Kan vi använda den data som användaren lagt upp för att utveckla nya tjänster? För oss är det helt essentiellt att vi har möjlighet att göra nya tjänster och de molnleverantörer som säger att de inte använder data för att göra nya tjänster de kommer aldrig ut med några nya tjänster, eller så är det fel det som de säger.

Men som reglerna är skrivna i Sverige så kan du bara använda datan om det är till direkt nytta för personen som lämnat den?

– Vi tolkar det som att den nya tjänsten måste erbjudas dem. I slutändan finns det ju inte någon molnlag i Sverige. Det finns lagar kring it-tjänster. Eus dataskyddslagar är från 1995 och lagen i Sverige, Norge, Danmark, Finland och många andra länder är inte avpassad för dagens situation. Google trycker tekniken framåt hela tiden.

– Vi jobbar till exempel med Google Now som är en utveckling av Search och blir din personliga assistent. Den tittar på din mejl, på din kalender, kanske på dina senaste dokument och på din gps-position och listar ut vilka saker du vill veta innan du gör en sökning. Här kombinerar vi många tjänster, men det är inte för att skicka reklam till användaren eller göra något som användaren inte får nytta av. Det är för att pusha tekniken till nästa nivå. I vår värld är det innovation.

Är det därför ni driver de här frågorna så hårt?

– Ja det är det. Men vi har haft många bra dialoger med Datainspektionen. Den svenska Datainspektionen har haft direkt påverkan på vissa saker som vi gjort. Det är inte så att Google vet allt och att de svenska lagstiftarna inte vet något. Konkreta saker som till exempel hur länge vi ska spara data efter det att användaren tryckt på delete. Det är saker som även andra företag kräver men som Datainspektionen pushat oss till. De ska de ha uppskattning för. Vi är inte 100 procent överens, men vi har en bra dialog med dem.

Hur mycket hämsko lägger det här på er när ni vill sälja era tjänster till skolor och kommuner?

– Vi ser att det finns en skepsis till hur snabbt de går till molnet och Google apps. Men vi ser också att det finns de som är aggresiva och inte accepterar att Datainspektionen håller dem tillbaka. Google ska också anpassa oss så att vi kommer till en lösning. Vi är säkra på att vi kommer i mål.

När?

– Det kan jag inte säga. Förhoppningsvis snart. Vi som Google kan ju inte skriva ett kontrakt med en skola och sedan låta tjänsterna bakom fungera på ett annat sätt än vad som står i kontraktet. Om vi ska göra en förändring måste vår utvecklingsavdelningen vara med. Det är en global process och förändringar måste förankras hela vägen. Det tar lite tid.