Ukraina har haft en tuff omställning efter frigörelsen från Sovjetunionen - men en ljuspunkt har varit den växande it-industrin i landet. Denna har fått flera svenska it-bolag att förlägga delar av verksamheten dit. Hittills har leveranserna inte störts av oroligheterna i landet, säger Salil Dani, global sourcingchef på analysföretaget Everest Group, men han tillägger att det finns skäl för oro i det korta perspektivet.

– De senaste händelserna kan antas sakta ner tillväxten i industrin i Ukraina i ett kortare tidsperspektiv, de kommande sex till tolv månaderna. Många företag kommer att vara försiktiga med att skala upp sin verksamhet i Kiev eller andra ukrainska städer, säger Salil Dani.

Flera svenska företag har verksamhet i Ukraina, bland annat konsultbolagen Academic Work och Sigma. Båda håller med om att leveranserna ännu inte tagit skada av oroligheterna.

– Vi har faktiskt inte haft några störningar vare sig i leveranserna eller i verksamheten där nere, säger vd Håkan Karlsson. Det har varit precis som vanligt. Däremot har vi säkerställt att våra system är reduntanta, vi har sett till att vi har tillgång till den kod som finns i Ukraina också från andra ställen, och skapat en mer virtuell miljö.

Micael Holmström, som är affärsområdeschef för it på Academic Work, berättar att företagets affärssystemlösningar utvecklas i Ukraina:

– Rent praktiskt har det inte inneburit så mycket för oss ännu, det har inte varit några störningar i leveranserna. Däremot avråder UD från resor och det är klart att det är en viktig del för oss. Vi kan ju hålla kontakt med videokonferenser, chattar och så vidare, men projektledare till exempel behöver ju resa fram och tillbaka, och det kan de inte göra nu.

– Vi har inte gjort några förändringar nu på kort sikt, men vi har definitivt gått igenom våra befintliga rutiner och beredskapsplaner en extra gång.

Både Sigma och Academic Work har sin verksamhet i Kharkiv, som är landets andra stad, belägen nära den ryska gränsen. Såväl Håkan Karlsson som Micael Holmström öser beröm över den inhemska kompetensen. Kharkiv är ett tekniskt fäste med universitet och tekniska högskolor.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

  • I mitten av februari förlorade den ukrainska regimen kontrollen över parlamentet och president Janukovytis avgång krävdes.
  • 27 februari blev den EU-vänlige oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk ny premiärminister.
  • Janukovyti flyr till Ryssland.
  • Ryssland erkänner inte de nya makthavarna i Ukraina. 
  • Putin begär ryska överhusets stöd för militärt ingripande i hela Ukraina, något han också får. 
  • I mitten av mars annekteras Krimhalvön av Ryssland.