Efter avslöjandet att Microsoftläst en fransk bloggares e-post i samband med att en Microsoftanställd läckt intern information om Windows 8 har företaget fått ta emot kritik. Kritiken har främst handlat om att Microsoft själva beslutat om att läsa mejlen utan att vänta på beslut från en domstol, något som företaget också har rätt till enligt användaravtalet.

Direkt efter avslöjandet beslutade företaget att skärpa sina rutiner, dock utan att backa från möjligheten att läsa kundernas mejl. Det verkar inte ha fått stopp på kritiken. Nu går företagets globale chefsjurist Brad Smith ut i en bloggpost och säger att företaget ändrat sig om att läsa kundernas e-post.

– Om vi får information som pekar på att någon använder våra tjänster för att sprida Microsofts intellektuella eller fysiska tillhörigheter så kommer vi inte att granska kundens privata innehåll själva. I stället ska vi skicka ärendet vidare till polismyndigheten om fler åtgärder krävs, skriver han.

Den nya policyn ska enligt Brad Smith gälla direkt, och under de kommande månaderna ska förändringen också skrivas in i användaravtalet så att den blir bindande för Microsoft.

I sin bloggpost säger Brad Smith att han tagit intryck av kritiken som riktats mot företaget och att den senaste tidens debatt kring integritet och skydd av personlig data i kölvattnet efter Edward Snowdens avslöjanden också påverkat beslutet. Microsoft efterlyser nu ett bredare samarbete i branschen när det gäller hur kundernas integritet skyddas och tar hjälp av organisationerna “The Center for Democracy and Technology” och “Electronic Frontier Foundation” i arbetet för att diskutera hur arbetet ska ske.

Fakta

När Microsoft upptäckte att hemliga uppgifter om Windows 8 dök upp på en fransk blogg startade företagets interna utredare en egen utredning för att hitta läckan. Efter ett tips visade det sig att bloggaren som publicerade uppgifterna använde Microsofts Hotmail-tjänst för sin e-post och sina direktmeddelanden.

Då valde Microsoft att söka igenom bloggarens Hotmailkonto som visade att det var en Microsoftanställd i Mellanöstern som läckte uppgifterna. Uppgifterna ledde sedan till att han arresterades.