CS / San Francisco

Även i en värld full av pekskärmar finns det plats för mus och tangentbord. Det har Microsoft fått erfara via hård kritik från användarna. Nu backar företaget ett steg och gör nya versionen av Windows, kallad 8.1 Update, mer anpassad för klassiskt mus och tangentbordsarbete genom att göra gränssnittet med plattor valbart. Windows 8.1 Update var en av de stora nyheterna under första dagen på utvecklarkonferensen Build som just nu pågår i San Francisco och ska finnas tillgänglig för nedladdning redan den 8 april.

Microsoft kallar uppdateringen för en finslipning som bland annat innebär att appar som byggts för att passa in i bland plattorna i det som Microsoft kallar ”modern apps” numera ska gå att köra på ett acceptabelt sätt även i det klassiska skrivbordsläget. Helt som ”gamla program” blir de dock inte. Apparna kommer att köras i helskärmsläge, men den klassiska titelraden kommer fram så fort muspekaren närmar sig toppen på skärmen.

Även på startskämen som tagits fram med pekskärmar i åtanke har det gjorts förändringar för att anpassa Windows mer för muspekaren. Bland annat finns nu sökfunktion och avstängningsknapp nu synliga hela tiden i övre högra hörnet och det går att högerklicka på plattorna på startskämen för att komma åt olika funktioner.

Förändringarna kan ses som en tillbakagång till tidigare system eller som ett sätt att hitta en ny balans mellan mus och pekskärm.

– Vi lyssnar på kunder och reagerar på deras åsikter. Vi har en stor vision med Windows 8 om en plattform som stödjer både mobila appar och desktop-appar och vi forsätter lyssna på feedback i dag och i morgon, säger Erwin Visser som är General manager för Windows och Windows Phone.

Han tycker inte att Microsoft gått för fort fram när det gäller att ändra hur Windows gränssnitt fungerar.

– De är viktigt att se till att vi har ett operativsystem som är fantastiskt för plattor och pek med tanke på tillväxten på den marknaden.

Microsoft visade också upp en ny version av den klassiska startmenyn som kombinerar plattorna från startskämen med de mer klassiska menyerna. Den uppdateringen finns dock inte med i 8.1 Update.

Däremot har Microsoft gjort förändringar som ska göra Windows mer attraktivt för billigare maskiner. Till exempel finns nu en 64-bitarsversion av operativsystemet som kan köras på Intels Atomprocessorer. Det ska också gå att bygga en acceptabel Windows 8.1 maskin med bara en gigabytes ram-minne och 16 gigabyte lagringsminne.

I Windows 8.1 Update ingår också en ny version av Internet Explorer 11. Den har fått en funktion som gör den kompatibel med den äldre Internet Explore 8. Tanken är att alla företag som idag kör IE8 för att den fungerar med interna webbappar nu ska kunna byta till en nyare webbläsaren. Anpassningen kan aktiveras av it-avdelningen så att den körs bara när den behövs.