Alla anställda på Riksbyggen ska snart kunna köra videokonferenser i sina mobiltelefoner och datorer. Detta sedan Riksbyggen investerat i ett system för videokonferenser från Logitechs konferensdivision Lifesize.

I den stora investeringen ingår 60 videosystem på 50 olika platser i landet samt möjlighet att strömma video till mobila enheter.

Amir Chizari, drift- och infrastrukturchef på Riksbyggen berättar att man under de senaste åren anlitat Atea som tjänsteleverantör av videokonferens som bygger på Tandbergenheter från Cisco.

– Produkterna har fungerat bra men vi har upplevt Atea som långsamma och fyrkantiga i sin leverans och att de saknar proaktivitet och nytänkande. Cisco som produkt är bra men motiverar tyvärr inte kostnaden, säger Amir Chizari.

Istället blir det nu Prodoc som blir leverantör av det nya systemet.

– Den nya lösningen kommer att vara flexibel och skalbar till en prisnivå som ligger rätt. Här kommer vi att använda funktioner som streaming eller inspelning för att nå ut med information till alla våra 2 300 anställa och 330 kontor i hela Sverige. Dessutom finns klientappar för både Windows, Mac OS, IOS och Android vilket vi är övertygande om kommer användas mycket.

För Lifesize är Riksbyggens stora satsning något av ett genombrott på den svenska företagsmarknaden.

Fredrik Sandberg, Nordenchef på Lifesize, säger att satsningen är unik.

– När det gäller så här många videosystem brukar det vara globala företag inblandade. Denna affär med Riksbyggen är en av de största i en samlad första order från en kund där allt implementeras endast i Sverige.

Fredrik Sandberg berättar att man ofta samarbetar med olika partners kring den här typen av stora installationer. I fallet med Riksbyggen är partnern Prodoc vars affärsområdeschef Daniel Söderberg säger att Riksbyggens satsning är ett utmärkt exempel på hur en geografiskt spridd organisation kan använda videokonferenser för att skapa effektivitet och bättre tillgång till intern kompetens.

– Vi började jobba med Lifesize för ett par år sedan och har rullat ut deras produkter i ett antal länder nu men då har det oftast handlat om sju till tio konferensrum. Nu ser vi att Lifesize på allvar kan börja konkurrera med Cisco och Polycom.

Fakta

Logitech köpte amerikanska konferensspecialisten Lifesize 2009 för närmare 3 miljarder kronor. Sedan dess har Lifesize fungerat som Logitechs videokonferensdivision och uppges ha mer än 15 000 kunder.
Bland de internationella kunderna märks University of Arkansas, Hyundai Motor Company, National Geographic Society och Rackspace.