Två år efter den första lanseringen är det nu dags för version 2 av Microsoft Virtual Machine Converter. Det handlar om ett fristående verktyg som kan användas för att automatisera processen med byte från VMware till Microsofts virtualiseringsteknik.

Med MVMC 2.0 har Microsoft utökat funktionerna något där man exempelvis byggt in en del förenklingar för den som vill gå från VMware direkt till Microsofts molntjäns Azure. Därtill är den givetvis anpassad för alla nya filformat och virtuella hårddiskformat som vhdx. Nu stöds konvertering av virtuella maskiner från VMware Vsphere 5.5, 5.1 och 4.1. Med den nya versionen lovar Microsoft att man kan hantera Linuxbaserade gästoperativsystem som CentOS, Debian, Oracle, Red Hat Enterprise, Suse och Ubuntu.

Relaterat: VMware försvarar sig - och sågar Microsoft.

För att underlätta hela processen har Microsoft även kommit med en ny version av MAT (migration automation toolkit) som ska borga för att det mesta kan genomföras med automatik.

På Microsofts blogg för servrar och molntjänster framkommer det att företaget framöver kommer att satsa mer på den här typen av verktyg. Det innebär exempelvis att nästa större uppgradering av Virtual Machine Converter kommer redan efter sommaren.