Enligt analysföretaget Herbert Nathan är en våg av upphandlingar på gång inom affärssystem de kommande månaderna. Mängder av system som inte har uppgraderats väntar på förnyelse. Samtidigt är konkurrensen på leverantörssidan stenhård.

Vill du ha huvudvärk? Byt ut affärssystemet.

Bland leverantörerna pågår ett krig om andelar inom affärssystem med konsolidering och uppköp som följd. Här är de ledande affärssystemleverantörerna - som alla har växt genom förvärv.

Siffror på marknadsandelar gäller för 2013 för den svenska marknaden och kommer från Herbert Nathan.

1. SAP.
Tyska affärssystemjätten SAP har utvecklat sina egna affärssystem och har etablerat sig i toppen bland storföretagen. Utanför kärnområdet har SAP förvärvat friskt, däribland nyligen Fieldlass inom personalhantering, Successfactors inom rekrytering, samt EDI-specialisten Crossgate, e-handelsleverantören Hybris och inköpsspecialisten Ariba. 
Ungefärlig marknadsandel: 17 procent. 
Vd: Bill McDermott

2. Visma.
Norsk-svenska Visma har etablerat sig som en stark spelare på små och medelstora företag. Visma köpte för några år sedan upp affärsleverantören XOR som är starkt inom ekonomisystem och har även det gamla pc-programmet SPCS liksom lönehanteringsprogammet Agda i produktportföljen. Visma har vuxit sig till ett systemvaruhus med vissa problem med att hantera alla sina affärssystem. 
Ungefärlig marknadsandel: 12 procent.
Vd: Øystein Moan

3. Microsoft.
Har bland annat med de förvärvade affärssystemen AX och NAV stärkt greppet i Norden. Microsoft erbjuder ett relativt lättinstallerat och lättanvänt affärssystem med rustika processer, för dem som inte behöver de mest avancerade funktionerna. 
Ungefärlig marknadsandel: 12 procent. 
Vd: Satya Nadella

4. Infor.
Svalde Lawson som dessförinnan hade slukat affärssystemet Movex och Intentia. Hade de sista åren svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen, men nu har man lyckats få revansch. Infor har tillskjutit nytt blod och en ägare som visat sig förstå potentialen i produkten. Movex (eller M3) är starkare än någonsin. Infor har även flera andra affärssystem, exempelvis industrispecialisten Baan, i sin produktportfölj. Infor tappar något i Sverige, beroende på att den svenska marknaden är slutsåld och att gamla kunder byter till mindre system.
Ungefärlig marknadsandel: 11 procent.
Vd: Charles Phillips

5. Unit 4 Aggresso.
Köpte leverantören Datorisering för 15 år sedan och senare programmet Crom som var starkt inom bland annat entreprenader och installationservice. Målet var att före 2010 lägga ned produkten Crom. Den lever dock ännu och det finns några kunder kvar som vägrar att lämna systemet då Agresso inte kan erbjuda motsvarande funktionalitet i sitt eget system. Aggresso har även köpt andra företag, däribland systemspecialisten Coda, Momentum och Nextbeam. 
Ungfärlig marknadsandel: 9 procent. 
Vd: Jeremias Jansson

6. IFS.
Används i ett stort antal tillverkande företag, samt exempelvis handelskedjor. Tidigare utvecklade IFS ett eget beslutsstöd, men arbetar idag i första hand med Microsoft som partner på beslutsstödssidan. IFS har lyckats hålla sig ifrån att bli förvärvat, men har däremot köpt företag i viss utsträckning, exempelvis mobilitets- och serviceföretaget Metrix.
Ungefärlig marknadsandel: 7 procent.
Vd. Alastair Sorbie

7. Oracle.
Är stort globalt på affärssystem, men har inte riktigt klarat av att upprepa framgångarna på den skandinaviska marknaden. Företaget kraftsamlar med affärssystemsviten Fusion och har bland annat JD Edwards, Peoplesoft och Siebel i ryggraden. JD Edvards var en gång en stark spelare inom tillverkning och distribution. Först blev företaget uppköpt av Peoplesoft och sedan av Oracle. Oracle har dock valt att fokusera hårdare på Oracle Financials och plattformen Oracle Fusion.
Ungefärlig marknadsandel: 6 procent.
Vd: Larry Ellison

8. Jeeves.
Köpte leverantören Garp för några år sedan. Företaget har även förvärvat på konsultsidan, däribland Infocube. Jeeves har i sint tur köpts av Battery Ventures, med en viss turbulens som följd. Nu senast köpte Jeeves företaget Solvaxis med en inriktning på bland annat distributionsföretag.
Ungefärlig marknadsandel: 4 procent.
Vd: Jeff Tognoni

9. IBS.
Har varit ett sjunkande skepp i många år. Ändå har företaget köpt en del andra företag genom åren, bland annat IDS Enterprise Systems inom fordonsindustrin och logistikföretaget TMS. Samtidigt har IBS bytt ägare vid ett flertal tillfällen, vilket har skapat instabila förhållanden, samt har släpat efter i den tekniska utvecklingen. En nischning har dock skett mot logistik och distribution, med ambitionen att återetablera sig som en storspelare. 
Ungfärlig marknadsandel: 3 procent. 
Vd: Doug Braun

10. Hogia.
En gammal aktör som har tuffat på i många år, med stabilt ägar- och ledarskap under grundaren Bert-Inge Hogsved. Företaget har förvärvat en del andra bolag, däribland norska Unitech, det detaljhandelsinriktade företaget Detab samt faktureringsprogramleverantören Scrollan. Även om man hörde betydligt mer av företaget under 80- och 90-talet har Hogia definitivt behållit sin plats på den svenska affärssystemkartan. 
Ungefärlig marknadsandel: 2 procent. 
Vd: Bert-Inge Hogsved