Google bekräftar nu att företaget köper drönartillverkaren Titan Aerospace för en icke offentliggjord summa pengar. Titan tillverkar obemannade solcellsdrivna flygmaskiner som kan uppehålla sig på 20 kilometers höjd under så länge som fem år. Drönarna har ett vingspann på 50 meter och ska börja säljas kommersiellt nästa år.
Drönarna kan användas för att ge uppkoppling till de delar av världen där fiber och mobilmaster lyser med sin frånvaro. Det rimmar väl med ambitionerna i Googles Project Loon som experimenterar med att göra samma sak fast med högtflygande ballonger.
Men det är inte det enda som Google planerar att använda drönarna till. En talesperson för företaget säger till IDG News att drönarna även skulle kunna hjälpa till vid exempelvis katastrofer eller för att kartlägga miljöskador. Google är sparsmakade med detaljarna men det är inte otänkbart att kameraförsedda drönare kan användas för att ge en bild av regnskogens utarmning, eller ge hjälparbetare på marken information efter naturkatastrofer som jordbävningar eller jordskred. Drönarna skulle också kunna förbättra Google Maps rejält.
Google har redan tidigare hjälpt till vid naturkatastrofer, då har det handlat om att hjälpa människor att kommunicera och att sätta upp kartor för att underlätta räddningsaktioner.
Google är inte det enda it-företaget som sneglar mot obemannade flygfarkoster. Facebook var intresserat av att köpa Titan Aerospace, men förhandlingarna bröt i hop och företaget knöt istället till sig personal från Ascenta, en annan drönartillverkare. Facebooks vd Mark Zuckerberg har sagt att företaget planerar att ha en färdig variant av sin egen drönare i närtid. Också Facebooks drönare ska användas för att sprida internetuppkoppling.
Amazon har å sin sida planer på att använda drönare för att leverera paket.