Historien om de okända Klarna-miljonärerna berättas i en inlaga till Förvaltningsrätten i Stockholm, dit Klarnas tre grundare har överklagat ett skattebeslut, och tar sin början 2004. Det var då tre studenter på Handelshögskolan, Sebastian Siemiatkowski, Niclas Adalberth och Victor Jacobsson, kläckte idén om en betalningstjänst lämpad för e-handel.

Grundarna av det som skulle bli Kreditor - och senare Klarna - hade filat på alla detaljer men saknade de tekniska färdigheterna för att på egen hand ta fram den it-plattform som krävdes. Dessutom saknades pengar.

Lyckan kom genom affärsängeln Jane Walerud, som kom att bli den första att investera i företaget. Jane Walerud hade några år tidigare blivit stormrik efter att hon tillsammans med tolv kollegor från Ericsson dragit igång bolaget Bluetail, och bara 16 månader senare sålt det för 1,5 miljarder kronor.

Jane Walerud insåg att tekniken som använts för att skapa Bluetails system för robust hantering av e-post- och webbtrafik kunde passa Klarnas behov. Så fem av Bluetails grundare sattes i kontakt med de tre ekonomistudenterna och tycke uppstod.

Klarna-grundarna hade förvisso övervägt att köpa in de tekniska system som krävdes, men dessa var dyra och utvecklarna lyckades övertyga grundarna om att det gick att använda lösningar som innebär lägre startkostnader för Klarna. Dessutom var de beredda att göra jobbet utan att få betalt – i annat än aktier i Klarna.

Utvecklarna fick uppdraget att ta fram it-plattformen och för besväret via ett gemensamt bolag 37 procent av aktierna i Klarna. De fem utvecklarna var nu andra största ägare i Klarna efter grundarna som behållit 53 procent av aktierna. Jane Walerud ägde 10 procent.

Arbetet med att ta fram plattformen sattes igång i mellandagarna 2004 och gick under namnet ”Betalningsplattform E-peng”. Systemet skrevs i Erlang, det Ericsson-skapade språket som också varit en bärande faktor bakom framgångarna för Bluetail. Samtliga fem utvecklare hade heltidsjobb samtidigt men lyckades ändå ro i land projektet på mellan fyra och fem månader. Efter sommaren 2005 var utvecklarna bara inne då och då för att rätta fel och i slutet av året hade ansvaret för systemet tagits över av tekniker på Klarna.

Utvecklarna behöll inte sitt innehav i Klarna särskilt länge, visar Computer Swedens genomgång av bolagets årsredovisningar.

2007 sålde de av en aktiepost motsvarande 20 procent av Klarna, för 19,6 miljoner kronor, i samband med att finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg gick in i bolaget. Då värderades Klarna till 98 miljoner kronor.

2010 såldes ytterligare en aktiepost av när riskkapitalbolaget Sequoia Capital gick in i Klarna. Aktieposten motsvarade 14 procent av Klarna och inbringade 121 miljoner kronor. Nu var värderingen av Klarna uppe i 866 miljoner kronor.

2011 rök det mesta av resten. När DST Global och General Atlantic köpte in sig i Klarna med omkring en miljard kronor sålde utvecklarna en aktiepost motsvarande 2,6 procent av bolaget. In på kontot: 106 miljoner kronor. Värderingen av Klarna: 4 miljarder kronor.

I dag har värderingen av Klarna skjutit i höjden ytterligare. När finansmännen Sven Hagströmer och Mats Qviberg i augusti förra året avyttrade en stor aktiepost var Klarna värderat till 8,2 miljarder kronor. Samtidigt har bland annat ett stort förvärv i Tyskland och kritik mot Klarnas affärsmetoder på hemmaplan gjort värderingen mer osäker framöver.

De fem utvecklarna som tog fram Klarnas it-plattform på kvällar och helger under fem månader har hittills kunna inkassera nära 250 miljoner kronor för sitt arbete. Kvar i det gemensamma bolaget finns enligt den senaste årsredovisningen från 2012 en aktiepost i Klarna motsvarande 0,56 procent, värd omkring 50 miljoner kronor.

Klarna-aktierna är dock inte det enda utvecklarna har gemensamt. Parallellt med Klarnas framväxt har åtminstone fyra av dem nämligen fortsatt sin arbete med Erlang och byggt upp företaget Tail-f Systems. Bolaget sysslar med avancerad mjukvara för nätverkskonfigurering och har bland annat lockat riskkapital från SEB Venture Capital. Tail-f Systems placerade sig i höstas på plats 41 på Computer Swedens lista över de hetaste snabbväxarna i It-Sverige.

Fakta

  • Håkan Millroth, i dag cto på Tail-f Systems.
  • Johan Bevemyr, i dag senior software designer på Tail-f Systems.
  • Martin Björklund, i dag chefsarkitekt på Tail-f Systems
  • Claes Wikström, i dag delägare Tail-f Systems.
  • Joakim Grebenö, sysselsättning okänd.