Microsoft meddelar att tjänsten Azure Intelligent Systems Service nu finns i en begränsad förhandsversion. Syftet med den är att underlätta hantering av maskingenererade data, till exempel data från sensorer. Det torde bli ett hett område i takt med att sakernas internet tar fart.

Relaterat: Så ska Microsoft locka utvecklarna.

Microsofts vd Satya Nadella använder det passande uttrycket ”ambient intelligence”, ungefär ”kunskap i omgivningen” för att beskriva de data som genereras av ett växande antal maskiner som är kopplade till internet. Analysföretaget IDC hävdar i en rapport som beställts av Microsoft att företag kan tjäna 1,6 biljoner dollar under de närmaste fyra åren genom att få bättre grepp om sina data.

Build 2014: "Microsoft visar upp en mjukare sida."

Microsoft släpper dessutom Analytics Platform System, aps. Det är en ny version av den produkt som tidigare hette Parallell Data Warehouse, alltså en lösning för storskaligt beslutsstöd. Bland förbättringarna i aps märks att kombinera resultat från frågor som körs mot traditionella relationsdatabaser och frågor som körts på Hadoopdata.

Lägg till det att SQL Server 2014, med till exempel minnesfunktioner, nu har lanserats officiellt. Microsoft brassar helt klart på inom beslutsstöd och dataanalys.

Fördjupning: Sakernas internet - Sveriges nästa superexport.