Mjukvara för alla plattformar på all typ av hårdvara. Det är Microsofts nya melodi. Helt rätt i dagens molnbaserade och mobila värld. Sanningen är att Microsoft inte alls är där.

Det tar tid att vända en atlantångare även om den är byggd av mjukvara. Den moderna on demand-världen där användaren köper sin mjukvara utifrån vilka behov hon eller han har för stunden är i dagsläget mer en vision än en realitet i Microsofts erbjudande.

Vi har tidigare skrivit om Microsofts krångliga regler för virtualisering. Fastän kunder har betalat för att kunna köra virtuella instanser av Windows Server 2012 R2 går det inte att fördela dem fritt på kundens fysiska servrar. Det betyder att kunden inte fritt kan jobba med olika antal virtuella servrar efter den aktuella belastningen, vilket i dag helt enkelt är för gammalmodigt och stelbent för att attrahera en modern it-köpare.

En liknande situation gäller för Office. Sollentuna kommun har skaffat licenser för att kunna köra Office oberoende av typ av enhet. Det går bra – så länge inte användarna tar med sig sina egna enheter. Det känns långt från mjukvarubolagets ljuva ord om att jobba på alla plattformar och enheter.

Jag förstår att det tar tid att svänga om Microsofts affärsmodeller, säljarbonusar och sätt att leverera, men utvecklingen går så oerhört fort och kunderna har, till skillnad från tidigare, faktiskt alternativ. Därför är jag inte säker på att kunderna är lika förstående som jag är. Det finns gott om smidigare alternativ för virtualisering och det saknas som bekant heller inte utmanare till Office.

Om sanningen ska fram är det leverantörerna – med Microsoft i spetsen – som har drivit på molnet som leveransform och därmed on demand-modellen för betalning.

Om då kunderna som var tveksamma från början känner sig utnyttjade när de hänger med till molnet och on demand-betalning har jag all förståelse för att de misströstar och undrar varför Microsoft och de andra leverantörerna har tjatat så förbaskat om molnet om det inte funkar i praktiken.

Med Microsofts nya fokus på molnet, mobilitet och att finnas på alla plattformar och all hårdvara gäller det att snabbt ändra detaljerna i avtalen. För kunderna har faktiskt i dag helt fungerande alternativ.

Dessutom ...

... tycker jag du ska nominera kandidater till Sveriges mäktigaste it-kvinna på cswe.se/itkvinna2014.