Möjligheterna att avlyssna misstänktas datorer måste utvidgas anser Säpo och Åklagarkammaren för säkerhetsmål som vill införa ett nytt hemligt tvångsmedel i Sverige, skriver Dagens Juridik. Det handlar om att ge myndigheterna rätt att hacka sig in i en misstänkts dator och plantera en trojan som kan följa vad den misstänkte gör.

Metoden har föreslagits tidigare för omkring tio år sedan men avvisades då av lagstiftaren. Men Thomas Lindstrand, chef för Åklagarkammaren för säkerhetsmål, konstaterade vid en integritetsdebatt på Rosenbad i går kväll att han tycker lagstiftaren är ängslig i de här sammanhangen.

– Tekniken finns och används redan i andra länder. Detta är ett verktyg som vi förr eller senare måste ha och som vi redan borde ha haft, säger han. 
Säpos biträdande chef Johan Sjöö hävdade att Säpo inte kan hålla jämna steg med brottsligheten.

– Vi befinner oss i ett enormt informationsflöde och vi behöver nya verktyg för att kunna förebygga brott, vilket ju är Säpos huvudsakliga uppgift.

Men de två fick mothugg av Advokatsamfundets Anne Ramberg som inte anser att något förändrats sedan förra gången förslaget avslogs. Enligt Dagens Juridik varnade hon för en ändamålsglidning där inte bara innehållet på datorn skulle kunna övervakas utan att datorn också skulle kunna användas till att övervaka och bugga genom sådant som webbkamera och mikrofon som finns på datorn, något som Thomas Lindstrand tillbakavisade.