För en användare som har drabbats av en trojan på sin mobiltelefon kan det snabbt bli en dyr historia. Många gånger fungerar mobila trojaner som så att de kommer åt dina bankuppgifter eller andra känsliga uppgifter.

Läs mer: Det här är framtiden för mobilsäkerhet.

Ett exempel på detta är "Trojan-SMS.AndroidOS.FakeInst.ef", en trojan som upptäcktes redan förra året. Då var den mest aktiv på den ryska marknaden men sedan dess har den fått global spridning och har nu upptäckts i 66 länder, däribland i Sverige. Och det är just spridningen som gör trojanen unik i sitt slag.

– Den här har lyckats sprida sig globalt, det har vi inte sett tidigare. De som håller på med sådana här trojaner måste skriva system för betalning i olika länder, och det kräver en del arbete, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Trojanen kommer i form av en videospelare för pornografiskt innehåll, som när den väl är installerad inte är helt enkel att upptäcka. Transaktionerna är nämligen inte större än på någon tjuga åt gången.

– Det gör att det är svårt att märka av. Får du en räkning och den ligger på en högre summa reagerar du förmodligen.

Att mobilmarknaden inte är helt riskfri har varit känt sedan läge men problematiken är nu större än någonsin. Enligt färsk statistik från den amerikanska kommunikationsjätten Verizon gick antalet intrång riktade mot appar upp med 35 procent förra året jämfört med året innan. Och kurvan har pekat uppåt under flera år nu.

David Jacoby säger att något behöver göras och tar pc-marknaden som exempel.

– Om du får en trojan på en pc finns det ganska mycket hjälp att få och man kan dessutom göra mycket på egen hand. På en mobil är du ganska låst, det du kan göra är att ta bort appan men då får du hoppas på att inte något har spridit sig vidare.

– Både operatörerna och leverantörerna behöver arbeta för att få fram en standard, just nu tar mobiltillverkaren inte något ansvar över huvud taget. På pc-sidan har det länge varit självklart.

Just i detta fall beror det mycket på den öppna strukturen i mobilsystem som Android. Som Computer Sweden tidigare har skrivit om finns det stora brister i den kontroll som görs av appar på systemet.

Läs mer: Skadlig programvara sprids via appar.

– Det finns två typer av användare, de som gillar läget och inte vill jailbreaka och de som vill vara mer flexibla. Det är där problemet kommer in, det finns en viss fördel med att telefonen är låst. Sedan borde en porrapp få alla varningssignaler att gå igång, men det finns ju folk som blir lurade av olika skräpmail också, säger David Jacoby.