Flera svenska it-bolag har intressen i Ukraina. Men i motsats till andra it-bolag som Sigma och Academic Work så har Beetroot Resources startat upp hela sin verksamhet i Ukraina, närmare bestämt Odessa, i de sydvästra delarna av landet.

En av grundarna Andreas Flodström berättar varför valet föll på Odessa som etableringsplats:

– Vi gjorde en utredning av före detta Sovjetstater, och kom fram till att Ukraina var bäst, i fråga om kvalitet och kompetensförsörjning. Dessutom är levnadsomkostnaderna i landet låga, inom it-sektorn tjänar man förhållandevis bra, vilket innebär att många söker sig dit.

Bolaget startade upp hösten 2012. Kontoret i Odessa öppnade för ett drygt år sedan. Beetroot letar kunder i väst, som behöver programmeringskompetens, och därefter hittar de systemvetare genom sitt nätverk, som de anställer. Som Andreas Flodström uttrycker det vill de bli en brygga mellan Skandinavien och före detta Sovjetstaterna.

Nu har bolaget 23 anställda.

– Det finns mellan 25-30 000 aktiva utvecklare i landet och ett ganska utbildningssystem. När utvecklare kommer ut har de en bra grundkompetens, men man behöver omskola dem lite efter marknadsefterfrågan.

Andreas Flodström berättar att han redan under studierna på Chalmers intresserade sig för de före detta Sovjetstaterna, lärde sig ryska och att han därför var på det klara med att det var i någon av dessa som etableringen skulle ske.

Under våren har det emellertid som alla vet varit oroligt i landet – och detta fortsätter. I veckan uppgav proryska separatister att ukrainska styrkor försöker återta kontrollen över Slovjansk i östra Ukraina, genom en storoffensiv.

Som Computer Sweden skrev i april riskerar oroligheterna att hämma landets utveckling som it-nation, men att företagen som bedriver outsorcingverksamhet där fortfarande inte påverkats så mycket i den dagliga verksamheten.

Andreas Flodström säger att han märker av oroligheterna, även om Odessa inte varit i direkt fokus för det som skett.

– Det är klart att både potentiella och existerande kunder är oroliga. Vi har inte förlorat någon kund, men märker att det är svårare att få in nya kunder. Det går att säga att verksamheten som gäller potentiella kunder har pausats. Men förutom det har vi inte påverkat alls rent operativt, vi har inte haft en enda förlorad arbetstimme.

Andreas Flodström tillägger dock att de har en evakueringsplan för hela gruppen.

Även om det är fortsatt oroligt i landet hoppas han att det lägger sig – och att det som skett till och med kan få en positiv effekt för it-industrin i landet.

– Det har slagits fast att it är det som ska driva Ukraina framåt. Ett antal it-bolag har nu gått samman för att investera i utbildningssystemet, vilket innebär att 100 000 it-specialister ska utbildas fram till 2020.

– På lång sikt kan det som sker kanske resultera i något positivt, att landet blir mer och mer västorienterat, och att det enas mer, framför allt i västra och södra Ukraina. Om man löser korruptionen kan Ukraina vara ett helt annat land om 10 år.

Beetroot driver självt ett projekt som är delfinansierat av Sida och som syftar till att utbilda frontendutvecklare på utsatta orter.

Vad har ni annars för målsättning med bolaget? 
– Vi ska ha 40 personer i Odessa och 10 personer på annan ort än Odessa i år. Därefter satsar vi på att dubbla försäljningen varje år under en period.

Fakta

I mitten av februari förlorade den ukrainska regimen kontrollen över parlamentet och president Janukovytis avgång krävdes.

27 februari blev den EU-vänlige oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk ny premiärminister.

Janukovyti flyr till Ryssland.

Ryssland erkänner inte de nya makthavarna i Ukraina.

Putin begär ryska överhusets stöd för militärt ingripande i hela Ukraina, något han också får.

I mitten av mars annekteras Krimhalvön av Ryssland.

Under våren har oroligheterna fortsatt.

Nu i början av maj rapporteras det att ukrainska styrkor har inlett en militäroperation i Slovjansk i östra Ukraina för att återta kontrollen över staden.