För några år sedan fick Excitos kombinerade hemmaserver och router stor uppmärksamhet, produkter där Tor Krill och Per Anders Nilsson spelade en viktig roll i utvecklingen. De båda har nu kommit till skott med en ny produkt som utvecklats i det relativt nystartade bolaget Openproducts med bas i skånska Löddeköpinge.

Till Computer Sweden säger PA Nilsson att man kan se den nya produkten som ett svensk alternativ till de stora molntjänsterna, åtminstone när det gäller möjligheten att få fysik kontroll på var man har sin personliga information.

– Det har på senare tid skrivits mycket om hackade molntjänster och andra mer eller mindre lagliga sätt att tillgodogöra sig personlig information på nätet. Detta har vi tagit fasta på och vill ge ett alternativ till dem som känner att man kanske inte vill dela med sig av allt via tredjepartsleverantörer som man egentligen inte har någon riktigt koll på, säger han.

Openproducts lösning på detta problem består av en liten låda som kopplas in i nätverket och sedan kan använda telefonappar för sådan som säker synkning av både filer, kalendrar och liknande.

PA Nilsson uppger att OPI huvudsakligen tillverkas i USA men kommer att slutmonteras på hemmaplan i Löddeköpinge. Produkten ska säljas för en tusenlapp men just nu kör Openproducts en internationell kampanj där priset ligger på 100 dollar.