Eleven har länge stått i centrum för skol-it och nu är det dags att involvera lärarna. Det budskapet framförde Bo Jansson, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, i Computer Sweden i går.

Och just läraren står i centrum för Googles senaste skolsatsning, molntjänsten Google Classroom. Tjänsten, som enligt Google ska bli tillgänglig i september, är en del av Google Apps for Education.

– Det är första gången vi skapat ett verktyg som är specifikt utvecklad för lärarnas behov, säger Liz Sproat, som ansvarar för Google Education I Europa.

Det handlar framför allt om bättre möjligheter att kommunicera, att skapa och organisera uppgifter och få feedback. Även föräldrar kan få möjlighet att komma in och titta på de uppgifter som de får tillåtelse att se.

– Ja, allt som behövs är ett gmail-konto, säger Ross Mahon, som ansvarar för strategiska partnerskap inom Google Education i Europa.

– Exempelvis kan man få rättigheter att titta på ett dokument men inte att redigera det. Det går att välja från fall till fall vad man vill dela med sig eller inte.

Liz Sproat och Ross Mahon visar upp Google Classroom på den pågående skolmässan Sett och värvar lärare som vill prova på tjänsten. Med hjälp av deras feedback ska Google slipa på den innan den släpps.

I Samsungs monter visas också den senaste modellen av Chromebook upp. Datorn som arbetar direkt i Googles molntjänster har gjort ett segertåg i USA sedan den släpptes för drygt ett år sedan och i dag står för 20 procent av skoldatorinköpen.

I Sverige har Google och Chromebook haft det lite hårdare – inte på grund av bristande intresse utan på grund av oklarheter kring vad som gäller juridiskt kring behandlingen av elevernas personuppgifter.

Datainspektionen har ännu inte sagt sista ordet men granskar hur Google Apps används i skolan och har aviserat att användningen av Chromebooks står i tur. Men Liz Sproat är inte särskilt orolig.

– Flera kommuner använder sig av Google Apps och ett tydligt exempel är Göteborg som nyligen tagit steget att utöka sin användning av mejlen till att omfatta även de andra apparna. Där har de gått igenom regelverken och tittat på att vi använder databasen på rätt sätt – vi har också skrivit om en del i avtalet med dem och anpassat till lokala behov och det nya avtalet ska bli tillgängligt för andra svenska kommuner så småningom. Vi är väldigt glada att Sveriges näst största stad känner sig trygg nog att gå vidare med detta. Det finns mycket att känna sig positiv kring, säger hon.

Tjänsten Classroom är ett tydligt uttryck för hur viktig skolmarknaden är för Google, anser IDC-analytikern Melissa Webster, eftersom den avviker från den vanliga Googlestrategin att göra breda applikationer.

– Det visar hur viktigt utbildningen är för att fånga användarna redan som unga och jag tror att det här var något som Google gjort rätt fort utan att behöva göra någon stor satsning, säger hon till amerikanska Computerworld.

Fakta

Skolkonferensen Sett – Scandinavian educational technology transformation – har just dragit igång för tredje året i rad på Kistamässan i norra Stockholm.

Bakom årets konferens står Artexis och Rektorsakademien Utveckling i samarbete med Stockholms stads utbildningsförvaltning och Lärarförbundet.